Zemřel tatínek Vojty Dyka. Literární historik Radko Pytlík byl znalec Hrabala i Haška

Ve věku 93 let zemřel v pondělí literární historik Radko Pytlík.

Zemřel Radko Pytlík

Ve věku 93 let zemřel v pondělí literární historik Radko Pytlík, odborník na dílo spisovatele Jaroslava Haška. Tomuto literárnímu velikánovi věnoval řadu studií, knih i přednášek. O jeho úmrtí informoval jeho přítel a spisovatelův vnuk Richard Hašek. Syn Radka Pytlíka muzikant a herec Vojtěch Dyk řekl, že rodina plánuje rozloučení se zesnulým v rodinném kruhu, zatím je ale podle něj na podrobnosti brzy.

Pytlík se zabýval také dílem Bohumila Hrabala. Předmětem jeho odborného zájmu byla česká novodobá literatura od přelomu 19. a 20. století až po současnost.

Po maturitě na pražském reálném gymnáziu vystudoval Pytlík češtinu, literární vědu a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Osobnosti Jaroslava Haška se týkala již jeho dizertační práce. V 50. a 60. letech minulého století přispíval do Lidových novin, Května, Dikobrazu nebo Orientace.

V roce 1960 vydal soupis Haškovy literatury a díla o něm pod názvem Bibliografie Jaroslava Haška. V Toulavém houseti (1971) vytvořil Haškův životopisný portrét a příběh v roce 2013 zfilmoval režisér Vít Olmer. Haškovo nejslavnější dílo rozebral v Knize o Švejkovi (1983).

U příležitosti 90. výročí úmrtí Jaroslava Haška v roce 2013 Pytlík vydal knihu nazvanou Život Jaroslava Haška, v níž shromáždil nová data. „Pokusil jsem se vytvořit životopis tohoto spisovatele ve faktech a dokumentech. Tedy zachytit jeho život, dobu a uvést bibliografické údaje o Haškově díle. Je tam zachycen prakticky každý den či týden,“ řekl tehdy Pytlík.

Anarchista nebo bohém

Znalec dodal, že Haškova životní dráha nebyla jednoznačná ani jednoduchá, jak si někteří lidé v různých dobách představovali. „Za kultu osobnosti a komunismu se nelíbilo, že byl příliš bohém. Teď se zase kritizuje, že byl přesvědčením anarchista a svým způsobem spolupracoval s prvními fázemi ruské revoluce,“ uvedl Pytlík.

Podle něj byl Hašek vzdělaný a chytrý člověk, génius, jemuž se přezdívalo vědecký humorista. „Psal podle Ottova slovníku naučného, který si otevřel, všiml si některého hesla, a napsal o tom povídku. Ale protože byl humorista, stal se postavou, která se nebrala vážně,“ řekl Pytlík.

Vedle Haška se Pytlík věnoval také osobnostem Bohumila Hrabala, Franze Kafky nebo Egona Ervína Kische. Je i autorem knihy o historii a osudech pražských hospod, vináren a kaváren Ve stínu pípy.

Tagy: