Zemřela filmová hvězda Christine Boissonová. Zářila v erotickém snímku Emanuela

Ve věku 68 let zemřela jedna z nejvýraznějších tváří francouzské kinematografie Christine Boissonová. Do povědomí diváků se zapsala svou rolí v kontroverzním filmu Emmanuelle z roku 1974. O smrti oblíbené herečky informoval deník Le Monde.

Boissonová zemřela v pondělí 21. října v Paříži na plicní onemocnění. „Připojila se ke hvězdám a já bych chtěla, aby se na ni vzpomínalo s grácií, protože byla půvabnou herečkou,“ uvedla její dcera Juliette Kowksiová podle deníku Le Monde.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela Jindra Kramperová. Krasobruslařská rekordmanka, která byla trnem v oku komunistů

Narodila se 8. dubna 1956 ve městě Salon-de-Provence na jihu Francie. Pracovala jako modelka v agentuře Catherine Harlé, když si jí v jejích 17 letech všiml režisér Just Jaeckin a nabídl jí její první velkou roli v erotickém snímku Emmanuelle (v Česku známém pod názvem Emanuela). V něm ztvárnila postavu drzé teenagerky Marie-Ange, jejíž masturbační scéna se stala jednou z nejprovokativnějších ve francouzské kinematografii.

Boissonová se však rychle odpoutala od své nálepky femme fatale a během 80. a 90. let se stala jednou z nejuznávanějších hereček díky spolupráci s režiséry jako Claude Lelouch, Olivier Assayas a Philippe Garrel. Často zosobňovala role silných žen, které čelily osobním krizím nebo bojovaly s vnitřními démony.

S těmi Boissonová bojovala sama i v osobním životě. V roce 2010 se dostala do novinových titulků, když se pokusila o sebevraždu skokem z pátého patra svého bytu. Tehdy ji zachránili hasiči, připomněl deník Deadline. Herečka později uvedla, že tento čin byl výsledkem hádky s partnerem a že nechtěla skutečně zemřít – šlo údajně o „trik, který se naučila od své násilné matky“. S tou měla Boissonová velmi komplikovaný vztah a dokonce ji veřejně obvinila z incestu.

V posledních letech herečku sužovaly zdravotní problémy spojené s kouřením.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co vše zatím víme o smrti Liama Paynea? Policie případ označila za podezřelý

Tagy:
Francie hvězda film společnost Paříž kinematografie kultura herec celebrity Le Monde Showtime Emmanuelle umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Christine Boisson Salon-de-Provence