PŘEHLEDNĚ: Co vše zatím víme o smrti Liama Paynea? Policie případ označila za podezřelý

Liam Payne se potýkal s problémy.

Liam Payne se měl před smrtí chovat násilně

Vyšetřování smrti zpěváka Liama Paynea, který tragicky zemřel ve věku 31 let po pádu z balkonu hotelu CasaSur v Buenos Aires, stále pokračuje. Argentinské úřady v souvislosti s ním uvedly, že jeho smrt je považována za „podezřelou“ kvůli možnému zapojení drog a alkoholu. Toxikologické výsledky se teprve očekávají, ale v tuto chvíli nejsou žádné známky účasti třetí osoby. Co vše zatím víme o událostech osudného dne?

Volání na tísňovou linku

Svědci uvedli, že Payne jednal zvláštně již v hotelové hale před osudným pádem. Zpěvák měl údajně rozbít svůj notebook a musel být odveden zpět do svého pokoje.

ČTĚTE TAKÉ: Liamova smrt nás zdrtila, smutní členové One Direction. Zavzpomínal i Harry Styles

Manažer hotelu se obával o zpěvákův život a zavolal na tísňovou linku a sdělil, že Payne zřejmě je pod vlivem drog a alkoholu a mohl by si ublížit. „Potřebujeme, aby někdo urgentně přijel, protože by tento host mohl být v ohrožení života,“ řekl dispečerovi, po chvilce ještě více znervózněl. „Jeho pokoj má balkón,“ dodal.

Pád v bezvědomí?

Když policie dorazila na místo, bylo už pozdě. Payne vypadl z balkonu třetího patra hotelu a zemřel v důsledku mnohočetných zranění. Forenzní tým našel podle agentury AP v blízkosti jeho těla rozbitou láhev whisky, zapalovač a mobilní telefon.

Pitva odhalila, že zpěvák utrpěl 25 traumatických zranění – na lebce, končetinách a trupu, což by samo o sobě vedlo k smrti. Státní zástupce ale poznamenal, že Payneova zranění naznačují, že v době pádu nemusel být plně při vědomí. „Vzhledem k poloze, v níž bylo tělo nalezeno, a zraněním způsobeným pádem se předpokládá, že zpěvák nezaujal reflexivní postoj, aby se chránil, mohl tak upadnout ve stavu polovičního nebo úplného bezvědomí,“ uvedl podle CNN.

Konspirační teorie

Na veřejnosti se v souvislosti se zpěvákovou smrtí vyrojila spousta konspiračních teorií o tom, co mohlo slavného zpěváka připravit o život. Fanoušci spekulují i o možnosti, že smrt zavinil někdo jiný.

Zřejmě k tomu přispěla i zpráva, že Paynea jen chvíli před smrtí navštívily na pokoji dvě záhadné ženy. „Byl se dvěma ženami na svém pokoji, kde měl drogy,“ uvedla prokuratura podle The Daily Express. Britský deník jejich totožnost zná, rozhodl se však jejich jména nezveřejňovat. Podle prokuratury jsou „dobře známé“.

Ženy měly hotel opustit ještě předtím, než se Payne vrhl z balkonu. Média o nich píší jako o „klíčových svědkyních“, nikoli jako o podezřelých. Argentinská policie už je měla vyslechnout, stejně jako tři zaměstnance hotelu.

„Podezřelá“ smrt

Spekulace o cizím zavinění argentinská prokuratura vyvrací. Případ však označila za „podezřelý“ s ohledem na pravděpodobné užívání drog a alkoholu.

Vyšetřovatelé v jeho pokoji totiž objevili množství léků, včetně klonazepamu (silného centrálního tlumicího léku), energetických doplňků a dalších volně prodejných léků. Místnost byla v „naprostém chaosu“ s množstvím rozbitých předmětů.

Otázka etiky médií

Bulvární portál TMZ krátce po smrti zveřejnil oříznuté fotografie Payneova těla po pádu, vidět na nich bylo zpěvákovo tetování, které mělo sloužit k identifikaci. Za zveřejnění těchto snímků se však na TMZ snesla vlna kritiky a nakonec je web stáhl, poznamenal deník AP.

Fotografie ale stále kolují po sociálních sítích, stejně jako video muže skákajícího z hořící budovy, které uživatelé mylně považují za video Payneova pádu.

Dlouhodobé problémy s alkoholem a psychickými potížemi

Liam Payne se během své kariéry potýkal s řadou osobních problémů, především s alkoholem a duševním zdravím. V červenci 2023 zveřejnil video na YouTube, kde přiznal, že byl šest měsíců střízlivý po intenzivní léčbě závislosti.

V minulosti také otevřeně hovořil o tom, jak těžké pro něj bylo zvládat tlak, který na něj vyvíjela globální sláva, zejména poté, co jako teenager vystoupal na výsluní díky skupině One Direction.

V rozhovoru pro AP již v roce 2013 přiznal, že fanatická reakce fanoušků na kapelu byla pro něho a jeho kolegy často těžko snesitelná. Payne několikrát mluvil o depresích a pocitech osamělosti, které ho v průběhu let doprovázely. Dokonce zmínil, že ho tento tlak „mnohokrát málem zabil.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřel Jiří Hromada. Herec a dabér se proslavil také jako obhájce práv LGBT komunity

Tagy: