Zemřela režisérka Věra Plívová-Šimková. Natočila filmy Páni kluci či Krakonoš a lyžníci

Ve věku 90 let zemřela režisérka dětských filmů, scenáristka a spisovatelka Věra Plívová-Šimková, uvedl web Seznam Zprávy. Natočila například snímky Páni kluci či Krakonoš a lyžníci. Stála za téměř dvěma desítkami filmů. V roce 2019 získala ocenění Český lev za mimořádný přínos české kinematografii. V roce 1999 obdržela také uznání za celoživotní dílo na festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Rodačka z Lomnice nad Popelkou pocházela z rodiny ochotníků. V mládí sportovala i kreslila, ale nakonec si podala přihlášku na pražskou FAMU, kde absolvovala pod vedením režiséra Bořivoje Zemana. Po studiích asistovala na Barrandově, například režisérovi Karlu Kachyňovi při natáčení dramatu Král Šumavy, a spolupracovala také třeba s režisérem Vojtěchem Jasným.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Lojdová ze Slunce, seno na penzi nežehrá. Nešulila jsem to a teď se mi to vrací, říká

Následně se rozhodla věnovat tvorbě snímků o dětech a pro děti. Dětské typy si vybírala i podle toho, co si nakreslila do bloku. Během své padesátileté praxe u filmu objevila řadu dětských hvězd, ze kterých se později stali uznávaní herci a herečky. Na jejích filmech také vyrostlo několik generací diváků.

Mezi její snímky patří mimo jiné i Jak se točí Rozmarýny, Přijela k nám pouť, Lišáci, Myšáci a Šibeničák, Nefňukej, veverko!, Artuš, Merlin a Prchlíci nebo Mrkáček Čiko. Posledním filmem, který natočila, bylo drama Kruh z roku 2001.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Roman Skamene se odstěhoval na chatu a prožívá nejhezčí část života. Prozradil výši své penze

Tagy:
film režisér herec celebrity Barrandov dětský film Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění Bořivoj Zeman Karel Kachyňa Lomnice nad Popelkou umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika Věra Plívová-Šimková