Ragbyový svět v slzách: Zemřel legendární Král, klaněl se mu i tým All Blacks

Britská ragbyová scéna přišla o legendu. Ve věku 79 let zemřel Barry John, bývalý hráč Walesu a British & Irish Lions. Na pozici útokové spojky byl jedinečný, díky tomu získal přezdívku Král. O jeho úmrtí informovala jeho rodina.

Po svém debutu v roce 1966 odehrál John 25 mezinárodních soutěží za Wales a pět za British & Irish Lions. Během svého působení ve Walesu získal tři Poháry pěti národů (dnes Pohár šesti národů), Grandslamový titul a dvě Trojkoruny, píše BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro český sport. Zemřel Pavel Ploc, úspěšný biatlonista a otec známého skokana na lyžích

Přezdívku Král John získal, když hrál za British & Irish Lions v roce 1971, kdy porazili novozélandský tým All Blacks, který je dodnes považován za jeden z nejlepších týmů na světě. John měl na překvapivé výhře velký podíl a vysloužil si tehdy u soupeřů velký obdiv.

Podle prezidenta Velšské ragbyové reprezentace Terryho Cobnera byl John pravděpodobně nejlepší útokovou spojkou všech dob. „Být korunován Králem na Novém Zélandu je nesmírná pocta,“ řekl Cobner pro BBC.

Svůj obdiv vyjádřil také bývalý hráč Walesu Jonathan Davies: „Barry byl legenda. Měl v sobě grácii a styl, ve hře zanechal svůj otisk,“ popsal pro BBC.

John ukončil profesionální kariéru rok po památném duelu proti Novému Zélandu. Král se odebral do sportovního důchodu ve svých 27 letech. Jeho dres s číslem 10 převzal Philip Bennett, píše The Guardian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cítil jsem to až v mozku, říká zklamaný Muradov, kterého trefil soupeř prstem do oka

Tagy:
Nový Zéland Irsko Wales The Guardian Jonathan Davies British & Irish Lions Barry John Pohár šesti národů Phil Bennett