Aktivisté pobouřili veřejnost. Zoufalou matku s nemocným dítětem nenechali projet k nemocnici

Klimatičtí aktivisté v pátek protestovali v centru Londýna. V britské metropoli údajně blokovalo silnice až 160 příznivců organizace Just Stop Oil (Zastavme ropu). Na sociálních sítích se šíří video, na kterém řidička křičí, že musí s dítětem do nemocnice. Protestující ji ale odmítli pustit.

Záběry, které se šíří na sociálních sítích, ukazují skupinu příznivců organizace Just Stop Oil, kteří blokují dopravu na ulici West Way v Actonu v západním Londýně. „Mám v autě dítě a musíme se dostat do nemocnice,“ křičí žena na aktivistu v oranžové vestě s lebkou na zádech. I přes její prosby ji protestující ale odmítli pustit dál a pokračovali v blokování silnice, informoval britský web Metro.

Přístup aktivistů se nelíbil ani další matce. „Kdo jste, že rozhodujete o tom, kdo může jet? Vy nejste z******j Bůh. Lidé platí za to, aby mohli jezdit po těchto silnicích. Neříkejte mi, že jste nikdy neseděli ve z******m autě,“ křičela rozzlobená žena s kočárkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když válčit, tak ekologicky. Aktivisté tlačí na OSN, aby donutila armády vykazovat emise

Bojovníci za klima tvrdí, že do ulic vyšlo 160 lidí. S sebou měli transparenty, na jednom z nich stálo „Život nad ropou“, na dalším bylo napsáno „Nezemřu tiše“, uvedl britský web Daily Mail.

Jejich chování odsuzují uživatelé na sociálních sítích. „Kdybych v tom autě seděl já a moje dítě se potřebovalo dostat do nemocnice, všichni by létali vzduchem,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru. „Kdyby řidiči pokaždé projeli skrz ně, přestali by to dělat,“ uvedl další.

Jiní se pozastavili i nad smyslem protestů. „Takže zpomalují dopravu a nechávají auta vypouštět CO2, protože zdržování lidí znamená, že jejich motory běží déle a vypouštějí více uhlíku, než kdybyste je nechali dojet do cíle, jo, opravdu to promysleli,“ napsal další z uživatelů Twitteru.

Aktivisté ze skupiny Just Stop Oil o sobě dali vědět i během Wimbledonu, když 5. července narušili dva zápasy na kurtu číslo 18. Dvojice aktivistů nejprve na chvíli zastavila utkání mezi bulharským tenistou Grigorem Dimitrovem a Japoncem Šo Šimabukurem. Muž a žena vběhli na kurt a na trávník naházeli oranžové konfety. Ochranka je však rychle zpacifikovala a předala policii. Zadržen byl i muž, který narušil následující utkání na stejném kurtu mezi domácí Katie Boulterovou a Dariou Savilleovou z Austrálie. I on naházel na trávník konfety, na jejichž úklidu se poté podílely také obě tenistky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bizarní moment při taneční soutěži. Aktivisté vtrhli na parket, mladíka sestřelila kamera

Tagy: