Když válčit, tak ekologicky. Aktivisté tlačí na OSN, aby donutila armády vykazovat emise

Klimatičtí aktivisté si společně s vědci chtějí posvítit na entitu, která podle nich prozatím beztrestně uniká trestu za produkci gigantického množství emisí – armádu. Podle odborníků mají armády po celém světě na svědomí asi 5,5 procenta objemu z celkové globální produkce skleníkových plynů. A s tím aktivisté podle agentury Reuters hodlají zatočit.

„Když přijde na bilancování v kontextu světových emisí, je tu jeden slon v pokoji – světové armády,“ napsala agentura Reuters.

Environmentální organizace teď proto spojily síly s vědci a akademiky ve snaze vytvořit tlak na to, aby armády po celém světě vykazovaly své emise. V současnosti jsou totiž státní vojenské organizace vyjmuty z povinnosti takové statistiky sdělovat. Argumentem je ochrana národní bezpečnosti.

Klimatičtí aktivisté se ale domnívají, že tento stav musí skončit. „V našem klimatickém stavu pohotovosti si už nemůžeme dovolit, aby se v rámci Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu vynechávaly emise související s armádami a konflikty,“ napsaly organizace ve společném prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 2 500 blesků za sekundu. Vědci prozkoumali největší výbuch sopky v moderních dějinách

Do své snahy nutit země do ekologických válek se pustily opravdu naplno. Skupina apeluje rovnou na OSN, aby se o tématu začalo jednat. Prozatím toto téma na stole není. Agentura Reuters ale uvedla, že se o něm možná bude diskutovat na příští klimatické konferenci, kterou bude už na podzim hostit Dubaj.

NATO už s tím začala

V souvislosti s tématem sdělila Severoatlantická aliance agentuře Reuters, že už po vlastní ose vytvořilo metodologii, na základě které její členové informují o svých vojenských emisích.

Například Spojené státy prý dlouhodobě vlastní vojenské emise snižují. Může za to například stažení z Afghánistánu, souvisí to ale i s restrukturalizací americké armády. Nové stroje efektivněji pálí palivo a vojáci se také více spoléhají na drony.

Právě ty jsou podle americké administrativy jasnou budoucností moderního válečnictví, které respektuje životní prostředí.

Environmentální organizace se domnívají, že válka na Ukrajině ukazuje, že současný přístup k válčení je neudržitelný. Konflikt na východě Evropy podle jedné vědecké studie způsobil za prvních 12 měsíců nárůst emisí skleníkových plynů o 120 milionů tun, což odpovídá roční produkci Singapuru, Švýcarska a Sýrie dohromady.

Tagy: