Žena objevila při nákupu vzácnou desetikorunu za statisíce korun. Máte ji v peněžence i vy?

Žena náhodou získala při nákupu potravin vzácnou desetikorunu. CNN Prima NEWS již v minulosti informovala, jak tuto minci poznat. Hodnota na první pohled obyčejné desetikoruny může ve skutečnosti vyšplhat až na statisíce korun. Je totiž jednou z tisíce kusů zkušební ražby z roku 1993, která se neměla dostat do oběhu. Čím se liší od těch úplně obyčejných?

Na českém aukčním portálu se objevily dvě vzácné desetikoruny s malým Kč. Prodávajícím je sběratel Václav Němec z FJI Coins, který tvrdí, že taková mince se většinou najde jednou za dva roky.

ČTĚTE TAKÉ: Státní dluh vzrostl na 3,2 bilionu korun. Na každého Čecha připadá téměř 300 tisíc

U neobvyklé desetikoruny hraje roli rok výroby a především zkratka Kč. Mezi miliony ostatních v oběhu ji tyto mají vyraženou značně menším písmem, napsal web Kendro Numismatika. Taková mince se pak v aukci může vydražit až za statisíce korun. Jednu z nich získal sběratel od ženy, které byla vrácena v obchodě s potravinami v Duchcově v severních Čechách, jak potvrdil webu CNN Prima NEWS sběratel z FJI Coins Václav Němec, který prodával podobné mince i v minulosti.

První desetikoruna je nyní v holandské aukci, jejíž cena byla stanovena na čtvrt milionu. Nyní se ale bude postupně snižovat. Druhá je v klasické dražbě, kde je možné přihazovat částky až do čtvrtka. Její počáteční cena byla 178 tisíc korun.

Není to poprvé, co se takto vzácné kousky draží za statisíce korun. V roce 2021 se podobný artikl vydražil za 230 tisíc korun a bojovalo o ni několik desítek přihazujících. Jen o rok později proběhla další aukce, a ta stanovila rekordní sumu na 615 tisíc korun, informoval web Sběratel.

Kde se vzácné desetikoruny vzaly?

Vzácné desetikoruny se nikdy neměly dostat do světa. Pocházejí ze zkušební ražby v Hamburku na přelomu let 1992 a 1993, jenže tisíc kusů se omylem dostalo do oběhu. Nyní jsou ve sbírkách nadšenců nebo v peněženkách nic netušících lidí.

Skutečné množství reálně obíhajících mincí jednotlivých vzorů, ročníků a případně variant nelze nijak zjistit. Teoretický poměr vzácnější varianty a ostatních mincí 10 Kč byl v roce 2021 přibližně 1 : 300 000 kusů, tedy jedna vzácná mince na 600 mincovních balení (sáčků) o hmotnosti přes dvě tuny.

„Desetikoruny jsou v oběhu nahrazovány novými mincemi rychleji, protože měď desetikorun podléhá oxidaci a opotřebení více než některé jiné mincovní kovy. Starších ročníků je v oběhu již méně. Pravděpodobnost nalezení vzácnější varianty tak každý rok klesá, ale vyloučeno to není,“ doplnila Vodstrčilová pro CNN Prima NEWS před třemi lety, kdy se podobně vzácná mince též objevila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obědy v Česku dál zdražují. Restaurace se chtějí „zahojit“, ceny naráží na strop, míní experti

Tagy: