Padly rekordní pokuty za zneužívání energetické krize. Které firmy chtěly podloudně vydělat?

Problémy s vyřizováním reklamací, vyúčtováním nebo nedodržováním fixních cen. To jsou prohřešky, za které Energetický regulační úřad vyměřil za první půlrok rekordně vysoké pokuty. Historicky nejvyšší sankci dostala společnost Armex Energy, která měla agresivně přesvědčovat zákazníky k nevýhodným tarifům. Celkem úřad rozdal pokuty za 12 milionů korun.

Někteří dodavatelé využívali nepřehledné situace během energetické krize a snažili se vydělat na zákaznících. Podle úřadu to byl případ Armex Energy, která měla tlačit své klienty s fixací do tehdy nevýhodných spotových tarifů. Celkem se takových případů mělo stát 55 a úřad společnosti vyměřil historicky nejvyšší pokutu 4,75 milionu korun.

ČTĚTE TAKÉ: Jen samé lži a nekalost, zuří zákazníci Okaye. Řetězec otočil, jeho kampaň prošetří inspekce

„Dotčení spotřebitelé si u tohoto dodavatele energií sjednali produkty s fixovanou cenou. Ve chvíli, kdy pro něj původní fixované kontrakty přestaly být výhodné, se ale dodavatel snažil převést zákazníky na jiné produkty za podstatně vyšší ceny,“ uvedl předseda rady úřadu Stanislav Trávníček.

Nabízené spotové tarify jsou přitom pravým opakem bezpečné fixace. Pokud by zákazník přešel na spotové ceny, tak by se jeho částka za energie měnila každý měsíc podle aktuální výše elektřiny či plynu na burze.

Společnost se měla podle úřadu hájit tím, že jí k tomu opravňovaly všeobecné obchodní podmínky. V nich se ale o rušení tarifů nehovořilo.

Další dodavatelé energií měli problém například s vyúčtováním. Za jeho pozdní dodání letos úřad uložil pokutu 1,2 milionu korun společnosti Elgas Energy a milion korun Lidové energii.

Všechny tyto přestupky jsou brány jako protispotřebitelské chování a lidé by si na něj měli dát pozor. Úřad zatím za první pololetí vydal sedmadvacet pokut ve výši 12 milionů. Za stejné období loni padly pokuty ve výši 5,4 milionu korun. V druhé polovině roku pak úřad vyměřil sankce za 3,1 milionu korun.

Úřad varuje i před energošmejdy

V době klesajících cen energií se začali objevovat ve větší míře také takzvaní energošmejdi. Důvodem jsou nové nabídky energetických společností. Lidem se tito pochybní prodejci vnucují a nabízejí jim neseriózní nabídky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Český Green Deal? Vláda tiše zdraží život lidem, řekla Jermanová. Kupka ji obvinil ze lži

„Pro energošmejdy je typické, že se snaží využít momentu překvapení vyvolaného kombinací svých přesvědčovacích schopností a zavádějících informací. U zákazníka vyvolají dojem, že nabízejí extrémně výhodný produkt, smlouvu je ale nutné uzavřít okamžitě na místě. To zásadně nedoporučujeme! Spotřebitelé by si měli vždy vzít čas na rozmyšlenou, veškeré dokumenty si před podpisem přečíst a vyptat se na všechno, čemu nerozumí,“ řekla členka rady úřadu Markéta Zemanová. Více píšeme zde.

Tagy: