Žena tajně porodila do záchodu, dítě zemřelo. Nejvyšší soud v Brně potvrdil trest za vraždu

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Soud potvrdil 16letý trest za vraždu matce, která v Ústí porodila do záchodové mísy novorozeně

Nejvyšší soud v pondělí definitivně potvrdil dřívější verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem, který Andree Zavadilové vyměřil 16letý trest za vraždu novorozence. Nyní 33letá Zavadilová porodila v listopadu 2021 v bytě na ústeckém sídlišti Mojžíř do záchodové mísy holčičku. Miminku neposkytla potřebnou pomoc a to i přes rychlý zásah přivolaných záchranářů po několika týdnech v nemocnici zemřelo.

Nejvyšší soud v rozsudku připomněl, že odsouzená Zavadilová rodila už popáté. Jednou dokonce přivedla dítě na svět na autobusové zastávce.

ČTĚTE DÁLE: Zoofilní matku viní z oběšení svých dvou dětí na vodítku, hrozí jí trest smrti. Syn se jí zřekl

„Je nepochybné, že obviněná jednala nikoli ve stavu silného rozrušení způsobeného porodem, ale svým jednáním po objektivní i subjektivní stránce naplnila všechny zákonné znaky zvlášť závažného zločinu vraždy, a to ve formě nepřímého úmyslu,“ uvedla mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková. „Obviněná byla v průběhu porodu při vědomí, jednala uváženě a racionálně beze stop paniky nebo ztráty kontroly,“ zdůraznila mluvčí.

Žena těhotenství tajila

Případ se stal v listopadu 2021 v bytě na ústeckém sídlišti Mojžíř. Tehdy 30letá Andrea Zavadilová začala rodit do záchodové mísy. Těhotenství podle obžaloby tajila.

„Po předchozí nevolnosti spočívající ve zvracení, křečích a tlaku v břiše absolvovala neasistovaný porod, který proběhl na záchodové míse. Novorozenec ženského pohlaví byl z dělohy porozen do vnitřní části záchodové mísy, kde jej ponechala v poloze na břiše hlavou dolů, přičemž po porodu obviněná neposkytla poškozené dostatečnou a adekvátní neodkladnou poporodní péči,“ uvedla v původní obžalobě státní zástupkyně, podle které se holčička narodila zdravá.

Matku poslal Krajský soud v Ústí nad Labem loni v srpnu za vraždu na 16 let do vězení. Přestože trest potvrdil i odvolací Vrchní soud v Praze, žena ještě podala dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Matka označila za spoluviníka partnera

Žena před krajským soudem před rokem svého činu litovala. Současně uvedla, že za smrt novorozence může i její manžel, který jí prý nepomohl a jen zavolal záchranku. Ten před soudem ale uvedl, že o porodu své manželky nevěděl.

„Měla jsem bolesti, křeče, volala jsem na manžela, aby mi zavolal záchranku. A on mi řekl, ať počkám do rána, než všichni vstanou. Tak jsem si šla lehnout, že usnu na nějakou dobu, ale ono to nešlo, probudila jsem se, bylo za deset minut sedm a v sedm se to stalo,“ popsala v létě 2023 Zavadilová.

Argumentaci rodičky před soudy zpochybnil i přizvaný lékařský znalec. „Musela očekávat, že ten porod v této době nastane,“ přiblížil Michal Zeman, soudní znalec v oboru gynekologie. „Já si dovedu představit, že maminka, která zjistí, že její dítě nedýchá, ho buď propleskne nebo s ním zatřese, ale něco udělá,“ konstatoval Zeman.

Podle výpovědi zasahujícího lékaře miminko už po příjezdu záchranářů nereagovalo. „Holčička zrůžověla, ale až po resuscitaci, když už byl obnovený oběh, jakkoli neurologicky nereagovala,“ uvedl lékař Jaroslav Halamka před soudem.

Zavadilová podle vyšetřovatelů předtím rodila čtyřikrát. Dvě děti dala k adopci, třetí zemřelo a čtvrté soud svěřil do péče babičky.

Tagy:
vražda porod společnost miska soud Ústí nad Labem nejvyšší soud soudní proces soudnictví trestná činnost Mojžíř krajský soud v Česku Michal Zeman trestná činnost, právo a spravedlnost