Vzal zesnulý strojvůdce osudnou jízdu jako záskok? Kolegové chtějí pomoci pozůstalým

Nehoda u Dolní Lutyně

Sbírka pro strojvůdce

Železniční přejezd v Dolní Lutyni na Karvinsku, kde se minulý týden srazil vlak s kamionem, je od rána uzavřený. A to kvůli opravě jedné z poškozených kolejí. Po druhé vlaky jezdit mohou. Pro strojvůdce je však průjezd místem, kde zemřel jejich kolega, nepříjemný. Pro jeho rodinu založili sbírku.

„Mohl jsem to být klidně já,“ takové myšlenky se honí hlavou strojvůdcům, když projíždějí okolo zdemolované lokomotivy ležící vedle trati. Srážce s návěsem kamionu by zabránit nedokázali, stejně jako se to nepovedlo jejich 31letému kolegovi.

ČTĚTE TAKÉ: Srážka vlaku s nákladním autem u Bohumína. Strojvedoucí nepřežil, 20 lidí se zranilo

„Byl to člověk, který byl pro práci velice zapálený. Věnoval jí veškerý svůj pracovní i volný čas a byl to, dá se říct, v naší hantýrce, nádražák tělem i duši,“ řekl Jiří Streit, předseda Federace strojvůdců v Bohumíně.

Mladý strojvůdce údajně ani neměl být v práci, vzal jízdu za kolegu.

„Protože nás ta událost všechny hluboce zasáhla, rozhodli jsme se pro pozůstalé, po tomto našem kolegovi, otevřít finanční sbírku,“ řekl Streit. Číslo účtu sbírky je 131-2156830237/0100.

Vlaky teď mohou přes železniční přejezd přejíždět jen po jedné koleji, a to třicítkou. Druhá kolej je totiž velmi poničená a musí se opravit.

„Je tam předpoklad toho zprovoznění někdy kolem 8., 9. února. Samozřejmě bude záležet, jak půjdou opravy té druhé koleje,“ řekl Martin Kavka ze Správy železnic.

Předběžnou škodu železničáři vyčíslili na 37 milionů korun. Ministerstvo dopravy teď chce nechat preventivně zkontrolovat všechny přejezdy, kde je velký výškový rozdíl mezi úrovní tratě a procházející silnice. Právě to bylo totiž zřejmě příčinou nehody, kdy se podle řidiče kamionu podvalník zachytil podvozkem o přejezd.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mrazivé záběry nehody na Vsetínsku. Osobní auto plné náctiletých se čelně srazilo s kamionem

Tagy: