Minoritní akcionář: Zestátnění ČEZ závisí na stavbě jaderných bloků. Vyplatí se investovat?

Minoritní akcionář energetické společnosti Petr Horáček

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (22)

Zestátnění ČEZ souvisí s tím, jak se vláda postaví k výstavbě jaderných bloků, pronesl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS minoritní akcionář energetické společnosti Petr Horáček. Podle ekonoma Lukáše Kovandy nechce kabinet Petra Fialy (ODS) „píchat do tohoto vosího hnízda“. Vyplatí se stále podle expertů investovat do akcií energetického giganta?

Horáček zdůraznil, že výstavba jaderných bloků je masivní investice i pro energetický gigant ČEZ. „Zestátnění společnosti souvisí s rozhodnutím vlády, jak se k tomuto kroku postaví,“ pronesl akcionář s tím, že posilování „jádra“ je skvělá příležitost.

K TÉMATU: Green Deal realizovat musíme, tvrdí Nerudová. Teď bychom se měli zajímat, jak bude financován

„V případě jednoho bloku by k plnohodnotnému zestátnění nemuselo dojít. Jestliže jich ale bude víc, model financování nebude replikovatelný, jak uznal i ředitel společnosti (ČEZ) Daniel Beneš. V jaké míře by takový zásah ze strany státu byl, není snadné odhadnout,“ pronesl Horáček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Kovandy by v tomto ohledu bylo pro ČEZ výhodnější vytěsnit minoritní akcionáře. „Vláda už v této věci moc konat nechce. Případné financování jaderných bloků je ale ve hvězdách. Ministr Vít Rakušan (STAN) se na jedné z debat prořekl, že by to kabinet chtěl stihnout do konce mandátu, tedy popasovat se s minoritními akcionáři,“ pronesl ekonom.

„Těžko říct, zda je to zvládnutelné, protože se jedná o citlivé předvolební téma. Nevím, jestli bude chtít vláda píchat do tohoto vosího hnízda,“ podotkl.

Situace okolo ČEZ prý není z hlediska akcií příznivá. „Analytici očekávají v následujících 12 měsících propad. Zatímco nyní se jedna akcie pohybuje okolo 940 korun, po této době by mělo jít o částku 850 až 800 korun,“ zhodnotil Kovanda a současně připomněl, že z dlouhodobého hlediska tyto predikce nepředstavují nic závazného.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výpověď bez udání důvodů nedopustím, řekl Jurečka Trh práce prý potřebuje jiná zlepšení

Tagy:
jaderná elektrárna ČEZ elektřina investice finance Lukáš Kovanda akcie akcionáři energetika Daniel Beneš zestátnění Svět financí s Trinity Bank jaderný blok Petr Horáček