Pokusíme se o zázrak ze St. Pöltenu, říká Flecker z LASK Linec před odvetou se Slavií

Pokusíme se o zázrak. Tak popisuje vyhlídky rakouského klubu LASK Linec jeho záložník Florian Flecker před čtvrteční odvetou osmifinále fotbalové Evropské konferenční ligy proti Slavii Praha. První duel ovládli minulý týden v Edenu Pražané 4:1 a do čtvrtfinále by je posunula i jakákoliv prohra o dvě branky.

„Ale nečekám, že by Slavia bránila. Spíš bych to viděl na podobný průběh jako v prvním zápase. Slavia je v útoku velmi kvalitní, což jsme viděli,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS Flecker.

Florian Flecker (26 let)

Rakouský fotbalista, hrající na pozici pravého záložníka, momentálně ve službách klubu LASK Linec. Pochází z městečka Voitsberg ležícího 30 kilometrů západně od Štýrského Hradce (Graz).
Prošel akademií klubu z Kapfenbergu, za který poprvé v kariéře nastoupil v první rakouské bundeslize. V ní hrál také za Wolfsberg a Hartberg.
Jednu sezonu byl členem kádru německého prvoligového týmu Union Berlín, ale v bundeslize ani jednou nenastoupil.

Aby LASK, který si pro odvetu půjčuje stadion v St. Pöltenu vzdáleném hodinu autem od Lince, postoupil, musí celek trenéra Jindřicha Trpišovského porazit o čtyři branky. Kdyby „jen“ o tři, prodlužovalo by se.

LASK vyhrál v neděli nad WSG Tirol 6:0. Vy jste dal dva góly, na dva nahrál. Byl to váš nejlepší zápas v ligové kariéře?
Ze statistického pohledu to bylo zatím nejvíc, čeho jsem v bundeslize dosáhl. Jsem však rád, že se mi dařilo i herně, takže jsem byl se svým výkonem spokojený.

Vzpomenete si, zda jste měl někdy podobnou bilanci?
Ale ano. A vím to úplně přesně. V prosinci 2018 jsem právě proti LASK, když jsem hrál ještě za Hartberg, ale na stejném stadionu, také vstřelil dva góly a na jeden nahrál. (smích)

Vybavilo se vám to v neděli na hřišti? Zasmáli jste se tomu se spoluhráči?
Samozřejmě jsem si na to vzpomněl, protože to bylo naposledy, kdy jsem dal v lize dvě branky. I někteří současní spoluhráči, tehdy soupeři, mi to připomněli.

Co znamená tak vysoké vítězství proti předposlednímu týmu rakouské ligy?
Samozřejmě to potěší, protože to byl první zápas ve skupině o udržení a také dodá sebevědomí. Jsme rádi, že se nám vstup do druhé části sezony podařil.

Vrací se pohoda z minulé sezony? Naznačovali něco takového spoluhráči?
Obecně byla nálada v mužstvu dobrá a stále je. Ale tentokrát se nám konečně podařilo ukázat na hřišti to, co jsme si předsevzali. Od začátku do konce, od A do Z. Tedy jak herně, tak i to, že jsme proměňovali šance, s čím jsme v posledních týdnech měli problém.

Ze statistického pohledu to bylo zatím nejvíc, čeho jsem v bundeslize dosáhl. Samozřejmě jsem si na to vzpomněl, protože to bylo naposledy, kdy jsem dal v lize dvě branky. I někteří současní spoluhráči, tehdy soupeři, mi to připomněli.

Víte, jak hrála o víkendu Slavia Praha?
Ale samozřejmě že se k nám taková informace dostane. A velmi rychle. Navíc v dnešní době není problém si informace o soupeři najít.

Takže víte, že prohrála 0:1 v Liberci, přestože hrála 70 minut proti deseti.
Ano, i tom vím, ale myslím, že to nic neznamená.

Jak mohou víkendové zápasy ovlivnit čtvrteční odvetu?
Nijak. Bude to úplně jiný zápas, jak pro nás, tak pro Slavii. A nebo jinak řečeno, jak z naší strany, tak i ze strany Slavie. V neděli jsme hráli proti předposlednímu celku rakouské ligy, teď narazíme na druhého té české. Po minulém týdnu víme, co nás se Slavií čeká, a bude to zcela odlišné než v neděli.

Ale jít do pohárové odvety po ligové výhře 6:0 je přece jen lepší než po porážce 0:1. Nebo?
To ano. Pokud jde o výsledek, tak těch 6:0 zní fakt pěkně. Ale upozorňuji, že ani jeden z těch ligových zápasů nejde přeceňovat.

Slavia vyhrála první duel 4:1. Odvážíte se říct, že ji doma můžete porazit o tři a více branek?
Myslím, že ve fotbale je všechno možné. Od začátku do toho půjdeme naplno a pokusíme se stvořit zázrak ze St. Pöltenu.

Jaká se dá očekávat taktika od LASK? A jaká od Slavie?
Naše taktika není nic tajného. Ve všech utkáních hrajeme podle stejného principu, takže naplno s míčem i proti míči a proti soupeři. No a po prvním vzájemném zápase víme, jak Slavia hraje. Takže se budeme pokoušet hledat řešení, abychom ji její hru neumožnili a my udělali vše lépe než před týdnem.

Připravujete se na slávistickou defenzivu? Oni mohou bránit náskok. LASK musí vstřelit minimálně tři branky…
Ne, nemyslím si, že by Slavia bránila. Čekám, že to bude podobné jako minule, protože Slavia je v útoku velmi kvalitní, což jsme viděli. Mají hráče, kteří dokážou tvořit rytmus hry, proto si nemyslím, že by Slavia něco výrazně měnila.

Naše taktika není nic tajného. Ve všech utkáních hrajeme podle stejného principu, takže naplno s míčem i proti míči a proti soupeři. No a po prvním vzájemném zápase víme, jak Slavia hraje.

Je podle vás správně, nebo špatně, že UEFA zrušila pravidlo o vstřeleném gólu na hřišti soupeře?
Obecně bych řekl, že to není špatně. Ale tentokrát v našem případě by bylo lepší, kdyby ten gól na hřišti soupeře platil pořád za dva. (smích) Takže proto nemá smysl nad tím přemýšlet. Víme, jaká jsou pravidla, a musíme se s tím vyrovnat.

Trenér i hráči Slavie si stěžovali na špatné hřiště v nedělním utkání. Jaké se dá očekávat ve čtvrtek v St. Pöltenu?
Podle informací, které se k nám dostávají, by hřiště v St. Pöltenu mělo být ve velmi dobrém stavu. Takže by se skutečně mohl hrát fotbal. Nemělo by to být tak, jak si slávisté stěžovali v neděli.

Kolik jste tam vlastně odehráli zápasů?
Pět, takže stadion i trávník známe.

Je znalost, nebo neznalost stadionu důležitá?
Samozřejmě je výhoda, pokud už jsme někdy hráli na stadionu, který máme půjčený. K tomu se přidává i to, že St. Pölten je od Lince výrazně blíž než Klagenfurt, kde jsme absolvovali domácí utkání základní skupiny Konferenční ligy, protože náš stadion se staví. Dobré je to také pro naše fanoušky, protože věříme, že jich také hodně přijede. Nejen kvůli vzdálenosti, ale aby nám prostě pomohli.

V Praze bylo na stadionu téměř 20 tisíc diváků. Jak se vám v takové atmosféře hrálo?
Líbilo se mi to. V Praze to bylo velmi hlučné, což k fotbalu patří a mám to rád. Kulisa byla skutečně skvělá i díky našim příznivcům, kteří přijeli.

Kapacita hlediště v St. Pöltenu je jen osm tisíc diváků. Bude to výhoda pro Slavii?
To si nemyslím. Doufám a čekám, že přijede hodně našich fanoušků nejen z Lince, ale přijdou i z blízkého okolí a podpoří nás. Pak by to bylo výborné, protože by to snad pomohlo k co nejlepšímu výkonu.

Jací jsou vlastně fanoušci LASK?
Hluční, divocí, což jste snad zachytili i v Praze. I tam nás výborně podporovali. A o to zajímavější to bude ve čtvrtek při odvetě.

Prošel jste čtyři týmy rakouské bundesligy. Kde jste se cítil nejkomfortněji?
Nejlepší angažmá jsem prožil v Hartbergu. Ale jsem rád, že jsem z něj v létě udělal další krok v kariéře a posunul se právě do LASK. Po tři čtvrtě roce vidím, jak si to tu sedá, jak to všechno funguje, a celé to na mě působí velmi dobře. Je to balíček všeho dohromady, což mě baví.

V Praze to bylo velmi hlučné, což k fotbalu patří a mám to rád. Kulisa byla skutečně skvělá i díky našim příznivcům, kteří přijeli. Doufám a čekám, že na odvetu přijede hodně  fanoušků nejen z Lince, ale přijdou i z blízkého okolí a podpoří nás.

Jak důležitá je Konferenční liga pro LASK?
Velmi důležitá. Pokud už jste až v osmifinále evropského poháru, je nutné to brát se vší vážností. A protože tam fakt jsme, je Konferenční liga v našem žebříčku hodně vysoko.

Nebo se soustředíte především na to, abyste obsadili první místo ve skupině o udržení a hráli play-off o evropské poháry pro příští sezonu? Co má přednost?
Teď má přednost čtvrteční odveta Konferenční ligy proti Slavii. Potom se budeme koncentrovat na ligu.

Od července 2019 jste rok a měsíc byl hráčem v Unionu Berlín, týmu soupeře Slavie v základní skupině Konferenční ligy. Zůstaly vám nějaké kontakty? Zavolal jste tehdejším spoluhráčům, abyste se na Slavii zeptal?
Ano, skutečně jsem to udělal. Věděl jsem, že spolu hráli v základní skupině, proto jsem získal pár informací od bývalých spoluhráčů z Berlína. Byl jsem ve spojení například s Grischou Prömelem.

Jak vlastně na angažmá v Unionu Berlín vzpomínáte? Protože jste za celou sezonu neodehrál ani jedno ligové utkání...
I když jsem bohužel nenastoupil v žádném ligovém utkání, byl to pro můj posun a rozvoj výborný rok. Každý den jsem byl na trávníku s celým bundesligovým mužstvem, které se po dvou sezonách dostalo do evropských pohárů. Viděl jsem, jak se tam pracuje, věřil jsem, že bych si snad zápas v bundeslize zasloužil, ale nestalo se. Přes to všechno to byla skvělá štace.

Jaký je rozdíl mezi německou a rakouskou bundesligou?
V Německu se trestá jakákoliv – i malá – chybička. Každý hráč tam má vyšší kvalitu. Víc se tam věnují tělu, aby bylo odolnější, což také přináší tvrdší zápasy. A to je ten největší rozdíl.

Netajím se tím, že se chci ještě jednou do bundesligy vrátit. V Německu se trestá jakákoliv – i malá – chybička. Každý hráč tam má vyšší kvalitu. Víc se tam věnují tělu, aby bylo odolnější, a to také přináší tvrdší zápasy. A to je ten největší rozdíl.

Ví se o vás, že se chcete vrátit do bundesligy. Vede tam cesta právě přes LASK a Konferenční ligu?
Netajím se tím, že se chci ještě jednou do bundesligy vrátit. Udělám pro to vše, pokusím se být ještě lepší než před třemi roky, abych si tam místo vybojoval. Nyní však mám ještě na dva a půl roku smlouvu v Linci a uvidíme, co se stane potom.

A co napadne rakouského fotbalistu, když mu los určí Slavii Praha? Věděl jste, jakých výsledků v evropských pohárech dosáhla v minulých letech?
Věděli jsme, že Slavia má výborné fanoušky a zápas v Praze se bude hrát před skvělou atmosférou. Ani jsem nemusel hledat, že Slavia je, jak říkáme v Rakousku, „Serienmeister“, známé a působivé jsou také její úspěchy v posledních letech na evropské scéně, kdy dvakrát postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy nebo odehrála výborné zápasy v základní skupině mistrů proti Barceloně, Borussii Dortmund a Interu Milán. A z čistě lineckého pohledu jsme si to spojili i tak, že přijede tým ze země, odkud pocházel trenér František Bufka, který získal dosud jediný titul v dějinách LASK v roce 1965.

Tagy:
Německo Rakousko rozhovor SK Slavia Praha Bundesliga fotbal Jindřich Trpišovský Evropská konferenční liga LASK Linec Florian Flecker Sinobo Stadium St. Pölten