Zlámalová: Soudržnost společnosti? Padají mzdy a senioři mají nejvyšší životní úroveň

Ekonomická novinářka Lenka Zlámalová

Co na to vaše peněženka 5.9.2023

Důchodci mají ve srovnání s lidmi, kteří pracují, nejvyšší životní úroveň v historii České republiky. Mohli bychom tak diskutovat o tom, že když senioři participují na prosperitě, když rostou reálné platy, jestli by neměli participovat i na tom pádu, uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka? na CNN Prima NEWS komentátorka serveru Echo24 Lenka Zlámalová.

„Podle posledních zpráv máme za sebou sedm měsíců trvající období, kdy dochází k poklesu reálné hodnoty mezd. A není tak divu, že dochází k problémům ve vztahu důchodci–zaměstnanci,“ sdělil ve vysílání místopředseda ČMKOS Vít Samek s tím, že zatímco dosud zaostávali spíše důchodci a náhradový poměr byl nižší, karta se obrátila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Od ledna vzrostou starobní, pozůstalostní i invalidní penze. Jurečka prozradil podrobnosti

Komentátorka Lenka Zlámalová proto zmínila návrh prezidentova poradce Vladimíra Bezděka. „Když senioři nějakým způsobem participují na prosperitě, když rostou reálné platy, neměli by participovat i na tom pádu? Zkrátka že od toho inflačního navýšení by se měl odečíst i pád reálných mezd,“ připomněla jeho slova.

Tvrdí, že takový návrh by se měl vzít v úvahu, když se „bavíme o nějaké soudržnosti společnosti“.

Primární problém ale podle komentátorky webu Echo24 spočívá především v tom, že navzdory jedné z nejnižších nezaměstnaností dochází k nejvyššímu pádu mezd. „Když si firmy stěžují, že nejsou lidi, a těm padají platy, tak se to vysvětluje jenom tím, že lidé zkrátka nejsou zvyklí měnit práci a říkat si o vyšší plat,“ uvedla Zlámalová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hnutí ANO se chystá napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací

Tagy:
finance Vít Samek ekonomika inflace důchodová reforma konsolidační balíček Lenka Zlámalová Co na to vaše peněženka? mrzdy