Zlatá mládež Kremlu. Zatímco otcové brojí proti Západu, oni si v něm užívají luxusu

Dcera Putinova tiskového mluvčího Dmitrije Peskova Elizaveta Pesková

Jejich otcové zbrojí proti Západu, zatímco oni si v něm užívají luxusu. Řeč je o dětech nejvýše postavených politiků Kremlu. Mají svět plný dovolenkových rájů, nóbl rezidencí, tryskáčů a elitních škol v Londýně, Paříži a také New Yorku.

„Jsme svědky extrémního pokrytectví,“ řekl v rozhovoru pro CNN politolog Daniel Treismann z losangelské univerzity. „Oni si to zřejmě ani neuvědomují. Nevidí totiž rozdíl mezi Ruskem a Západem. Věří v sílu svojí země. Nechápou, proč by se konflikt měl dotknout vzdělávání jejich dětí nebo toho, kde budou vlastnit nemovitost,“ konstatoval Treismann.

Přitom sám prezident Vladimir Putin v jednom ze svých projevů minulý měsíc odsoudil Rusy, kteří se mohou „mentálně“ napojit na Západ, a osočil je, že spolupracují s „kolektivním Západem“ na jediném cíli – „zničit Rusko“. „Ruský lid uměl vždy rozpoznat skutečné vlastence od šmejdů a zrádců a jednoduše je vyplivnout jako mouchu, která jim omylem vletěla do úst,“ nechal se slyšet Putin.

Takové obvinění by se mohlo týkat i jednoho z jeho nejbližších spolupracovníků, mluvčího Dmitrije Peskova. Spojené státy nedávno uvalily sankce na jeho manželku a dvě dospělé děti s tím, že rodina žije „luxusním životním stylem“, který neodpovídá platu státního úředníka. Peskov podle amerických úřadů nabyl jmění díky svým úzkým vazbám na prezidenta.

Peskov si měl v roce 2020 jako mluvčí vydělat v přepočtu téměř 3,9 milionu korun, což se neslučuje s tím, že nosí hodinky za 13,5 milionu korun a navíc ve stejném roce trávil dovolenou na pobřeží Sardinie za zhruba 9,7 milionu korun.

Nadační fond proti korupci ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného navíc odhalil, že Peskovova manželka, exmanželka a děti vlastní luxusní vozidla a nemovitosti v řádech milionů po celém světě.

Ohromující a zdánlivě nevysvětlitelné bohatství těchto rodin odborníci označují pojmem „kleptokracie“. „Je to forma vlády, ve které vládnou zloději, kteří se snaží nakrást co největší bohatství. Politická rozhodnutí se dělají ve prospěch těchto zlodějů,“ vysvětlila odbornice Jodi Vittoriová z univerzity v Georgetownu. Podle ní za tím stojí složitá pavučina fiktivních společností, offshorových bank a utajených transakcí, které umožňují ruským miliardářům zakrýt původ bohatství a skutečný tok peněz, které pak velmi často utrácejí na Západě.

„Západní země mají mnohem silnější právní systém než Rusko. Pokud se jim podaří vyvést své jmění na Západ, cítí se bezpečněji,“ upřesnila Vittoriová.

Elitní škola a stáž u Louise Vuittona

Pokrytectví ruských úředníků a jejich rodin je už dlouhou dobu veřejným tajemstvím a ví se o něm i v Rusku. Ne nadarmo se proti němu někteří politici snažili zakročit. V roce 2016 byl v ruské Státní dumě předložen návrh zákona o vzdělávání nezletilých dětí státních úředníků, podle kterého měla být studia v zahraničí zakázána. Zákon však schvalovacím procesem neprošel.

Vzdělávání na elitních zahraničních školách ale není to jediné, co podle CNN budí obavy. Například Peskovova dcera Jelizaveta a její matka vlastní podle Navalného nadace velký byt v centru Paříže. Tam žila 24letá dívka od svých devíti let po rozvodu rodičů. Ve městě zamilovaných vystudovala elitní internátní školu Ecole de Roches a poté navštěvovala univerzitu EDC Paris Business School. Po ukončení studií pokračovala stáží u Louise Vuittona a také v Evropském parlamentu. Pesková dříve označila sankce za nespravedlivé a neopodstatněné. V prohlášení na Telegramu uvedla, že je hrdou Ruskou.

Byt v elitní londýnské čtvrti

CNN upozorňuje i na další „kremelské děti“. Mezi ně patří Polina Kovalevová, kterou britské úřady označují za nevlastní dceru ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. Mladá dívka v jedné z nejdražších londýnských čtvrtí vlastní byt v přepočtu za 130 milionů korun. Velká Británie na ni před několika dny uvalila sankce.

Mnohem méně známá dcera Lavrova Jekatěrina Vinokurová, které je nyní 39 let, zas navštěvovala Kolumbijskou univerzitu v New Yorku, kde prožila dlouhých 17 let, a poté získala titul na londýnské ekonomické škole. I na Vinokurovou země nedávno uvalila sankce.

Tagy: