Zlatý Krpálek: Můj prst to už nedával. Před triumfem ho správně naladila Zagorová

S bolavým prsteníčkem levé ruky dokázal Lukáš Krpálek vybojovat své druhé olympijské zlato. V Tokiu v pátek triumfoval v kategorii nad sto kilogramů a navázal tak na triumf z nižší váhové třídy z Ria de Janeira. Přiznal, že se při vyhlašování vítězů bál, že mu medaile, kterou si musel sám brát z podnosu, upadne.

Krpálek zvládl turnaj skvěle, porazil na body všechny čtyři soupeře. Během soubojů ale bylo vidět, že není zcela v pořádku. Vyklepával si ruku a místy byla na jeho tváři znát bolestivá grimasa.

„Čtrnáct dní zpátky jsem si trochu povyhodil prst na levé ruce,“ přiznal novinářům po vítězném zápase. Po tréninku si prý před dvěma týdny navlékl snubní prstýnek a druhý den už ho přes otok nemohl sundat. „Myslel jsem, že si budu muset uříznout prstýnek. Když jsem to doma naznačil, úplně jsem s tím neuspěl,“ líčil se smíchem.

Dokonce plánoval, že by se s prstýnkem na ruce pral za pomoci tejpu. „Naštěstí se povedlo ten prstýnek sundat a prst se trošičku dal do kupy. Snažil jsem se ho maximálně ledovat, dával jsem tomu, co bylo třeba, ale závěrečná příprava kvůli tomu byla náročná,“ dodal.

Po zisku zlata chce hattrick

Při zápasech ho prst bolel v momentech, kdy se soupeřům vytrhával. „Prst to nedával. Těším se, že už to máme za sebou a dám si všechny bolístky do kupy,“ řekl. A myšlenkami už byl na hrách v Paříži 2024: „Za půl roku začíná olympijská kvalifikace, tak abych byl zdravotně připravený o to zabojovat a zkusit ještě vybojovat jednu olympijskou medaili, protože do třetice by to bylo krásné.“

Mrzelo ho totiž, že v Tokiu nemohli být v hale diváci a že si kvůli koronavirovým opatřením musel jako ostatní medailisté sám „placku“ vzít a pověsit si ji na krk. „Je to divný. Musím říct, že jsem se i obával, aby mi nespadla, když jsem si ji tam bral. Prolítlo mi hlavou, že by to byl takovej trapas. Ale možná by to proletělo všude. Byl bych takovej zábavnej kousek,“ zasmál se Krpálek.

Z opatření byl ale celkově rozpačitý. „Samozřejmě mě to mrzí. Člověk musí být na stupních v masce. Přitom jsem předtím ‚x‘ minut na žíněnce, pereme se tam mezi sebou a potom musíme být v masce. Je to takový divný. Na druhou stranu musíme být rádi, že olympiáda je, že proběhla, že jsme tady mohli být,“ posteskl si.

Gratuloval i judista, kterému Krpálek ukončil kariéru

Jako první v historii vyhrál některý z judistů olympiádu ve dvou různých kategoriích. K obrovskému úspěchu českému obrovi blahopřál i jeho soupeř Francouz Teddy Riner. „Přišel za mnou a říkal, že klobouk dolů, že obrovská poklona. Bylo hrozně hezký to přijímat od takového člověka, jako je Teddy, který vyhrál dvě olympiády a má dva bronzy z olympiády, je desetinásobný mistr světa. Musím říct, že o to cennější poklona to pro mě byla,“ ocenil Krpálek gesto velkého soka.

S gratulací přispěchal i Japonec Tadahiro Nomura, se třemi zlatými medailemi nejúspěšnější judista olympijských her.

„I tohle mě hrozně překvapilo a hrozně potěšilo,“ řekl Krpálek a dodal: „Poslední obrovský gratulant, který mi udělal obrovskou radost, byl Takamasa Anai, kterého jsem porazil na olympiádě v Londýně, kterému jsem tak trošičku ukončil kariéru. Přišel za mnou a říkal, že je na mě strašně pyšný za to, co se mi povedlo.“

„Musím říct, že to byla pro mě jedna z nejkrásnějších poklon, kterou jsem dostal. Pro mě to vždycky byla taková noční můra. A musím říct, že když za mnou přišel a sklonil mi takovouhle poklonu, tak to bylo něco nádhernýho,“ dodal Krpálek.

Zatímco v Riu ho provázela cestou ke zlatu píseň Olgy Lounové Jsem optimista, tentokrát hledal pohodu v písni od Hany Zagorové. „Já nemám strach ze šedých vlasů. Musím říct, že mi hrála ve sluchátkách hodně, když jsem jezdil autobusem. Tahle písnička byla tady taková hodně oblíbená. Myslím, že večer si ji ještě párkrát vyslechneme,“ prozradil dvojnásobný olympijský vítěz.

Tagy:
Lukáš Krpálek zlatá medaile judo olympijské hry sport Hana Zagorová Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Teddy Riner Tadahiro Nomura