Zloději nebylo nic svaté. Kradl přímo na faře kostela na pražském Smíchově

Pomůžete s pátráním po zloději, který vykradl faru?

Zloděj kradl přímo na faře kostela na pražském Smíchově. A byl úspěšný, odnesl si cennosti za desítky tisíc korun. Při krádeži ho natočila kamera a policisté teď prosí veřejnost o pomoc s jeho dopadením.

Muž přeskočil plot a dostal se do objektu patřícímu ke kostelu. Stačila mu chvilka a odnesl si sošku a vzácný svícen. Ukradené věci hodil za plot a na faru se opět vrátil. Tašku, kterou na místě našel, vysypal a naplnil ji dalšími cennostmi, které našel. S těmi pak přeskočil plot a utekl. „Odnesl věci v hodnotě několika desítek tisíc korun. Jednalo se například o historický meč, sochu Panny Marie nebo různé nářadí, které patřilo restaurátorovi,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Z přilehlé budovy kostela, kde rozbil sklo a otevřel si dveře, ukradl několik hodnotných předmětů. V kostele Nejsvětější trojice restaurátor opravoval varhany. Zloděj využil příležitosti, kdy odešel na oběd a objekt zůstal prázdný. „Já odpouštím těm zlodějům, ale vyžaduji trest. Každé zlo má být potrestáno. Je to svatokrádež, tak by měl být trest přísnější,“ prohlásil duchovní správce Zdeněk Klimpera.

Hrozí mu až osm let vězení

Ukradená soška se nakonec vrátila zpátky na své místo. Možná byla na zloděje moc těžká a nechtělo se mu s ní vláčet, a tak ji odhodil v nedalekém parku. Tam ji našla kolemjdoucí a odnesla na policii. Další ukradené věci nejspíš zloděj zpeněžil. Teď může skončit až na osm let za mřížemi.

„Pražští kriminalisté v současné chvíli pátrají po tomto neznámém pachateli, který se svým jednáním dopustil trestného činu krádeže,“ sdělila Kropáčová. Pokud máte o zloději jakékoliv informace, volejte linku 158.

Tagy: