Zásilky Amazonu či FedExu v USA záhadně mizí. Vlaky rabují zloději, zůstanou jen krabice

Zloději v Los Angeles rabují nákladní vlaky

Hromady poházených krabic kolem železniční tratě v Los Angeles připomínají spíše skládku. Jde ale o dílo zlodějů, kteří rabují nákladní vlaky plné balíků od přepravních společností UPS, FedEx a Amazon. Jak informuje web CNN, v kalifornském městě se totiž rapidně zvýšil počet krádeží.

Americké přepravní společnosti zaznamenaly dramatický nárůst krádeží na železnici. To dokazují i prázdné krabice kolem tratě v Los Angeles. Zmizel nejčastěji obsah zásilek UPS, Amazonu a FedEx.

Jedna z největších železničních společností v zemi Union Pacific už uvedla, že se kvůli krádežím zřejmě vyhne dopravě do Los Angeles. Rabování dává za vinu laxnímu stíhání trestných činů. Kontejnery a vlaky jsou uzamčené, ale lze se do nich vloupat.

Slabé zákony?

Union Pacific minulý měsíc v dopise losangeleskému okresnímu prokurátorovi uvedla, že v okrese zaznamenala meziroční nárůst krádeží o 160 procent. Společnost tvrdí, že k nárůstu přispěla zvláštní směrnice okresního prokurátora George Gascóna z prosince 2020, která změnila způsob stíhání trestných činů nízké úrovně.

Cílem bylo bojovat proti sociálním neduhům, které pramení z odsouzení za přestupky, jako jsou potíže se zaměstnáním, bydlením, vzděláním, státními dávkami a imigrací. Jenže dobrý úmysl vzal za své.

„Studie ukazují, že stíhání trestných činů, které jsou příčinou většiny přestupkových případů, má minimální, nebo dokonce negativní dlouhodobý dopad na veřejnou bezpečnost,“ uvedl Gascón při vydání směrnice.

Kriminalita souvisí také s nárůstem chudoby, která se během pandemie COVID-19 zvýšila.

Často chybí důkazy

V zájmu okresu je nyní situaci vyřešit. „Náš úřad je odhodlán spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení na zajištění kolektivní bezpečnosti v celé rozlehlé infrastruktuře okresu Los Angeles, ať už v našich přístavech nebo na železničních tratích,“ uvedl pro CNN Alex Bastian, zvláštní poradce okresního prokurátora Gascóna.

Rabující zloděje je však těžké dopadnout. „O obvinění rozhodujeme na základě důkazů. Náš úřad bere obavy společnosti Union Pacific vážně a doufá, že v příštích týdnech budeme o této záležitosti více diskutovat,“ dodal. Nesdělil však, zda chystá změnu v legislativě.

Nad nárůstem kriminality vyjádřila znepokojení i asociace amerických železnic. „V koordinaci s místními zákony a v případě potřeby s federálními partnery z oblasti vymáhání práva je odvětví odhodláno usilovat o všechny cesty nezbytné k řešení tohoto kriminálního chování,“ uvedl v prohlášení mluvčí Ted Greener.

Tagy: