Zmatky před očkováním mladších dětí. Registrační formuláře nabízely nevhodné vakcíny

 Očkování dětí proti covidu

Problém s registrací dětí a vakcínou

Vakcíny pro děti od pěti do jedenácti let dorazily do Česka. Ve čtvrtek se budou rozvážet ze skladů k pediatrům a do očkovacích center. Rodiče, kteří chtěli zaregistrovat děti k očkování, se však nevyhnuli problémům. Nevhodně zvolené on-line formuláře totiž nabízely i vakcíny, které rozhodně nejsou určené pro mladší děti.

Tři sta tisíc dávek očkování pro děti dorazilo do Česka. Konkrétně do skladů v Táboře, ve Stéblové na Pardubicku a v Olomouci. Dodávka do Olomouce dorazila krátce po dvanácté hodině. Samotná vykládka trvala jen několik minut. „Tyto vakcíny budeme od čtvrtka distribuovat do ordinací pediatrů a případně do očkovacích center,“ uvedl Martin Nesrsta z firmy, která zajišťuje distribuci.

Vakcíny už dostaly i některé nemocnice. Do pražského Motola přišla dopoledne zásilka s dvanácti tisíci dávkami. Přesně polovinu pak přijali v Brně. „Začneme děti očkovat už ve čtvrtek. Naočkovali bychom prvních 50 dětí,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Asi dvěma stům rodičů se ale při registraci nevyhnuly problémy. Formuláře dávaly na výběr mezi vakcínami od Pfizeru a Moderny, přestože mladším dětem je určená jedině ta od Pfizeru. Problémy s registrací pro pětiletého syna měl i Radek Zajíc. „V jednom místě bylo, že ta kategorie je pro 5–15 let, ve druhém zase pro 12–15 a ve třetím taky 12–15. Následně při pokusu vybrat termínzahlásil formulář chybu a nešlo ho uložit,“ popsal Zajíc. „Už jsme to vyřešili. V tuhle chvíli objednávkový systém vychází primárně z věku dítěte, takže by se to stávat nemělo,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Ministerstvo slibuje, že všem rodičům, kterých se problém týká, zavolá a společně najdou náhradní termín. Podle IT experta komplikace ukazuje, jak špatní programátoři ve státní správě pracují. „Ty nejlepší není schopen stát přitáhnout kvůli penězům, pracovním podmínkám a nedostatku prestiže, které se IT ve státních službách dostává,“ popsal IT expert Michal Altair Valášek. K očkování bylo v úterý odpoledne přihlášeno téměř 14 tisíc dětí ve věku 5 až 11 let.

Tagy: