Majitelé restaurací si stěžují na špatně nastavené podmínky covidových kompenzací
Majitelé zejména malých restaurací si stěžují, že podmínky covidových kompenzací jsou špatně nastavené. Společně s raketově rostoucími cenami energií a surovin se tak dostávají do potíží, které stále více z nich řeší uzavřením podniků.
Levandulové bistro se nachází nedaleko zámku Úsov. Přestože jde o turisty a cyklisty oblíbené místo, kvůli událostem z posledních let se prý z vyhledávané restaurace stala černá díra na peníze. Majitel podniku se rozhodl skončit, i když v posledních letech do bistra investoval přes tři čtvrtě milionu korun.
„První vláda to dost všechno pokazila. A druhá vláda, která to teď převzala, místo toho, aby uklidila a začala s čistým stolem, tak se v tom jenom přehrabuje,“ tvrdí majitel bistra Lukáš Drlík.
Posledním hřebíčkem do rakve byla letošní zima, kdy prý na nařízení vlády doplatili nejvíc ti, kteří se i přes překážky rozhodli podnikat. „Letos jsme se na zimu připravili tak, že jsme si pronajali spoustu stánků na vánočních trzích s tím, že to určitě nechají běžet,“ vysvětluje Drlík.
„Dopadlo to tak, že nám omezili podniky a zavřeli trhy. Když jsme potom zažádali o kompenzační bonus, řekli nám, že tam nespadáme. Jsme s. r. o. o třech lidech a jenom s. r. o. o dvou lidech dostanou peníze,“ postěžoval si Drlík.
Podle ministerstva financí tvoří ale počet zamítnutých žádostí o kompenzační bonusy jen asi jedno procento celkového množství. „Finanční správa přijala od jara 2020 zhruba 2,7 milionu žádostí, na jejichž základě vyplatila kompenzace přes 44 miliard korun. Letos bylo na novém kompenzačním bonusu vyplaceno téměř 42,5 tisíce žádostí v hodnotě asi 1,4 miliardy korun,“ vysvětlil vedoucí oddělení Komunikace s médii ministerstva financí Tomáš Weiss.