Vláda chystá změny v úsporném balíčku. Mají se dotknout plen, školkovného i daně z nemovitostí

Vládní úsporný balíček bude asi nakonec vypadat jinak, než se původně zdálo. Strany pětikoalice pracují po kritice původní verze na pozměňovacím návrhu, který by se měl dotknout třeba hospodaření obcí a měst či snížení sazby DPH na některé produkty. S informací přišla jako první MF DNES.

Všechno bude nakonec zřejmě jinak. Vláda v červnu schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí, který měl změnou více než šedesáti zákonů vylepšit hospodaření státu o 150 miliard korun za dva roky. Už tehdy však její členové připouštěli, že ve Sněmovně může dojít po dohodě koalice k věcným změnám.

ČTĚTE TAKÉ: Výzkumníci se bouří: Vláda chce zotročit vědu, hrozí likvidace. Je to skličující

To se teď zřejmě stane, některé z plánovaných změn lze označit dokonce za významné.

Pětikoalice společně pracuje na pozměňovacím návrhu, jenž ulehčí především obcím a městům – podle všeho se dočkají stoprocentního ponechání příjmu daně z nemovitostí.

Například podíl rozpočtového určení daní pro obce, města a kraje z DPH má být podle návrhu hnutí STAN navýšen způsobem, aby bylo kompenzováno nižší inkaso DPH z důvodů legislativních změn obsažených v konsolidačním balíčku.

Mimo to by mělo v nové podobě dojít na položky, které část veřejnosti kritizovala už při oznámení konsolidačního balíčku. KDU-ČSL usiluje o převedení dětských plen nebo kojenecké vody do nižší, dvanáctiprocentní sazby DPH. Stejně by to mělo podle STAN dopadnout i s tištěnými novinami.

Z TOP 09 pro změnu zaznívá nesouhlas s daňovou výjimkou pro tzv. tiché víno, Piráti by rádi do snížené sazby DPH zahrnuli vedle kohoutkové také minerální a léčivou vodu, mimo to jim jde o přehodnocení zrušení školkovného.

„Od začátku existovala otevřenost k případným změnám, ovšem jen dobře promyšleným, to je důležité,“ uvedla pro MF DNES Nina Nováková (KDU-ČSL).

Čas na dohodu koaličních stran se každopádně krátí, finální podoba pozměňovacího návrhu má být hotová do konce prázdnin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda se chystá vybrat další daně od nadnárodních obrů

Tagy:
noviny změny ekonomika politika STAN TOP 09 ODS Petr Fiala Piráti DPH KDU-ČSL pětikoalice vláda Petra Fialy Pleny konsolidační balíček kojenecká voda