Pravá ruka neví, co dělá levá, kritizuje vládní škrty Nacher. Navrhni řešení, oponuje Pospíšil

Poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO) a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu 360

360° 10.8.2023

Výroky vlády jdou zcela proti sobě. Nejdříve oznámí škrty v dotacích, následně vyhlásí program Oprav dům po babičce. V zásadě je to tak, že levá ruka neví, co dělá ta pravá. Tak se ke konsolidačnímu balíčku a krokům Fialova kabinetu proti inflaci vyjádřil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO). Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) však opozice nepřišla s jediným řešením, jak nepříznivý trend řešit. V reakci na Nacherovu kritiku uvedl, že jinak než nepopulárními kroky se s inflací bojovat nedá.

Pospíšil především ocenil vládní kroky, které jsou podle něj protiinflační. Konsolidační balíček vnímá jako jedinou, ač nedokonalou možnost, jak zkrotit stav státních financí. Zpomalování inflace podle něj souvisí hlavně se stavem celkové zadluženosti.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o úspory: Rozpočet je zdevastovaný, zlobí se Kohajda. Nacher odmítá dlouhé obstrukce

„Inflace klesá, hodnota 8,8 procenta je nejlepší číslo za poslední rok a půl. Na druhou stranu s tímto nemůžeme být spokojeni. V Německu uvádí dvě procenta, ve Francii okolo pěti. Jedinou možností, jak tuto hodnotu nějak ovlivnit, je převzít odpovědnost při rozdělování veřejných peněz. Je také nezbytné snižovat schodky veřejného rozpočtu,“ míní europoslanec.

Podle Nachera má ale vláda šetřit nikoliv na lidech, ale na vlastních provozních nákladech. „V momentě, kdy máme 18 ministrů, přičemž dříve jich bylo 15, kdy máme asi čtyři desítky náměstků se vším aparátem okolo, je třeba začít tady. V součtu se jedná o stovky milionů, nejsou to miliardy, ale musí začít především u sebe, jde o symbolický krok,“ řekl Nacher ohledně seškrtávání rozpočtu v jednotlivých resortech.

V návaznosti na tato slova Pospíšil připomněl, že vláda již seškrtala 15 miliard na provoz státu. „Příští rok se škrtne dalších 50 na dotace. Peníze v rozpočtu nejsou, půjčujeme si je,“ poznamenal. Zkritizoval mimo jiné také přístup opozice. „Nenavrhli jste jediné řešení. Balíček není dokonalý, ale aspoň je to reálný pokus, který povede k možné úspoře 160 miliard. Kde je od vás jiná alternativa, jak tolik peněz ve státním rozpočtu najít?“ kritizoval europoslanec.

„Inflace se přece nevyvíjí podle toho, že politici řeknou, že tu částku ušetří, to je chiméra. Nejdříve řeknete, že najdete díky balíčku 50 miliard na dotacích, přičemž za dva dny přijdete s programem Oprav dům po babičce, kdy budete rozdávat každému až milion,“ čílil se Nacher.

„Výroky vlády jdou úplně proti sobě. Na poštách se propouštějí lidi, kteří jdou na Úřad práce. Jednotlivé úřední pobočky se ale také budou zavírat, takže se bude na těch zbylých kupit agenda. V zásadě je to tak, že levá ruka neví, co dělá ta pravá. Ještě na začátku roku se říkalo, že se daně nezvýší. Nyní je všechno jinak,“ vyčetl některé kroky vládě poslanec za ANO.

„Všichni odborníci se shodnou na tom, že pokud má stát velké veřejné dluhy, pak to inflaci výrazně negativně posiluje. Úsilí vlády skrze reformní balíček je tedy protiinflační. Mrzí mě, že si opozice neuvědomuje, že k nižší inflaci je třeba přispět právě takovouto cestou. Fakt, že u nás narůstá dluh nejvýrazněji v celé Evropě, má také vliv na to, proč je zde ve srovnání s jinými státy tak vysoká inflace,“ doplnil Pospíšil.

S takovým tvrzením ovšem Nacher nesouhlasil. „Pokud by tato vláda skutečně škrtala výdaje a šetřila, pak by měl kolega pravdu. Jenže naopak s pomocí konsolidačního, nebo jak já říkám daňového balíčku zvyšuje daně, což má proinflační efekt. Zvýšení daní totiž znamená, že se taková změna promítne do cen zboží,“ tvrdí poslanec za ANO.

Tagy: