Zmrazte účty ruských oligarchů, zlobil se Zelenskyj v projevu. Vysloužil si hlasité ovace

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (16.3.2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval švýcarskou vládu, aby zmrazila bankovní účty ruských oligarchů. Televizní stanice SRF uvedla, že Zelenskyj rovněž kritizoval švýcarskou potravinářskou společnost Nestlé, která sice v Rusku omezila činnost, nicméně z ruského trhu se zcela nestáhla, zatímco mnoho jiných mezinárodních firem ano.

„Ve vašich bankách jsou prostředky lidí, kteří rozpoutali tuto válku. Pomozte nám s tím bojovat. Aby byly jejich finanční prostředky zmrazeny,“ prohlásil Zelenskyj prostřednictvím telemostu před několika tisíci lidí, kteří v Bernu protestovali proti válce.

Zelenskyj se s demonstranty spojil přes obří obrazovku, na které bylo vidět, jak sedí za stolem v maskáčovém triku. Jeho projev byl tlumočen do němčiny. Když vyzval k zablokování účtů oligarchů, vysloužil si hlasitý potlesk.

Moskvo, vyslyš mě

Ve svém tradičním projevu v noci na sobotu Zelenskyj vyzval Moskvu ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům, Rusko se podle něj jinak bude z války na Ukrajině zotavovat řadu generací. Kyjev podle něj od začátku nabízí mírové řešení. Obě strany spolu jednají již několik týdnů, rozhovory zatím nepřinesly zásadní průlom.

„Chci, aby mě teď všichni poslouchali, zejména v Moskvě. Nastal čas na setkání, je čas si promluvit," řekl. "Nastal čas obnovit územní celistvost Ukrajiny. V opačném případě budou ztráty pro Rusko tak velké, že vám bude zotavení trvat několik generací,“ dodal.

Ukrajinský prezident rovněž řekl, že Rusko úmyslně blokuje dodávky humanitární pomoci do měst, která jsou často pod silnou ruskou palbou. „Je to úmyslná taktika (...). Je to válečný zločin a budou se za to zodpovídat, na 100 procent,“ poznamenal.

Dodal rovněž, že stále nejsou informace o tom, kolik lidí zahynulo v rozbombardovaném divadle v obléhaném přístavu Mariupol. V krytu v budově se podle něj ukrývaly stovky lidí, úřady již od čtvrtka uvádějí, že se jich podařilo dostat ven přes 130. V sobotu doplnily, že zatím neregistrují žádné úmrtí, odklízení trosek však podle nich komplikuje pokračující ruské ostřelování.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina projev Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Mariupol zmrazení majetku Nestlé Bern Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj potlesk oligarcha ruská invaze na Ukrajinu