Zničené billboardy, hádky i grilované banány. Čím se strany ve finále snaží zaujmout

Předvolební kampaň jde do finále. Na co politici v posledních dnech před volebním kláním sázejí? Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě přitvrdil vůči Pirátům. Šéf ODS Petr Fiala apeluje na lidi, že by se v budoucnu nemuseli stydět za svého premiéra, pokud dají hlas koalici Spolu. Častější jsou i hádky či ničení billboardů.

V předvolebních debatách jsou častější ostré výpady. Šéf ANO a premiér Andrej Babiš například v nedělní diskusi na CNN Prima NEWS osočil lídra Pirátů a STAN Ivana Bartoše, že „políbil prsten EU“. Lídr koalice Spolu Petr Fiala zase o Babišovi prohlásil, že je to staromarxista a někdejší komunista.

Babiš se proti Pirátům častěji vymezuje i na sociálních sítích. Natočil video, ze kterého vyplývá, že Piráti chtějí vítat migranty a zdanit lidem byty. Jde ale o několikrát vyvrácené tvrzení, podle Bartoše premiér o Pirátech lže a šíří dezinformace, protože se bojí, že přijde „o koryto“.

Během posledních dnů kampaně dochází častěji také k ničení billboardů nebo narušování předvolebních akcí. Piráti a Starostové upozornili na billboard, na který někdo nasprejoval nápis: „Bartoši, nehraj si na soudce dreda“ nebo „Znárodní nám papoušky a zdaní tety“.

Na předvolebním brífinku poslance za ANO Patrika Nachera zase někdo vyfoukl skákací hrady pro děti. „Krásné odpoledne pro děti ve Stodůlkách narušili provokatéři, kteří vypojili elektriku z generátoru a ukradli klíče. Vyfouknuté skákací hrady mohly být v té chvíli pro děti nebezpečné. Narušovat akce jiných subjektů je primitivní, projevit nenávist u akce pro děti je ubohé,“ postěžoval si na Twitteru Nacher.

Největší předvolební exhibice nás čeká v úterý. Poslanci se mají sejít ve Sněmovně na mimořádné schůzi. Řešit mají zmrazení platů a havárii na řece Bečvě. Dá se ale čekat, že hlavním tématem bude nejnovější kauza premiéra Babiše ohledně nákupu nemovitostí přes offshorové firmy.

Někteří politici se ale snaží v závěru předvolebního klání dělat i pozitivní kampaň a bavit se s lidmi. Koalice Spolu například v neděli odpoledne grilovala banány ve slanině na pražské Ladronce, lídři koalice chodí za lidmi v rámci kampaně „od dveří ke dveřím“.

Lídr liberecké kandidátky Pirátů a Starostů Jan Farský (STAN) vyjížděl za voliči velorexem. Olomoucká ČSSD objížděla kraj s mobilní ambulancí, ve které kandidátka a primářka Dana Galuszková zájemcům měřila krevní tlak a srdeční tep. Sociální demokraté také vsadili na ministryni práce Janu Maláčovou a kandidáta do Sněmovny Matěje Stropnického, kteří si říkají hustá dvojka a natáčejí předvolební videa.

Premiér Babiš s vicepremiérem Karlem Havlíčkem otevřeli rekonstruovanou D1 nebo vyrazili podél Vltavy na kolech. Jako triumf Babiš vytáhl návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána, se kterým vyrazil do Ústeckého kraje.

Šéf SPD Tomio Okamura pořádá jarmarky, na kterých si lidé mohou nakoupit levné potraviny. CNN Prima NEWS však už v minulosti upozornila na to, že ceny nejsou reálné.

Tagy: