Zničené domy, vyvrácené stromy a desítky zraněných. Americkým jihem se přehnala tornáda

Americkým jihem se přehnala tornáda.

Částmi amerických států Texas, Arkansas a Oklahoma se v pátek prohnala silná bouře s tornády. Živel srovnal se zemí desítky budov, nejméně jeden člověk zemřel a dvě desítky dalších osob utrpěly zranění. Záchranáři pátrají po pohřešovaných, lidé podle nich mohou být uvěznění v troskách domů, informovala v sobotu agentura AP.

Podle Národní meteorologické služby (NWS) se v pátek zformovalo v Texasu devět tornád, v Arkansasu čtyři a jedno v Oklahomě. Bouřky nyní směřují do Louisiany.

Nejvíce škod bouře napáchala na pomezí Texasu a Oklahomy, například v městečku Idabel v oklahomském okrese McCurtain tornádo smetlo místní kostel, školu i zdravotní středisko.

Živel těžce zasáhl i texaskou obec Powderly asi 200 kilometrů severovýchodně od Dallasu. Ta leží v okrese Lamar, který hlásí 50 zničených domů a deset zraněných, z toho dva těžce. Úřady tam vyhlásily stav katastrofy, který umožní získat federální pomoc a finance.

„Bude to trvat dlouho, než se to uklidí, ale komunitu to dalo dohromady,“ uvedla šéfka místních dobrovolných hasičů Randi Johnsonová. „Je opravdu srdcervoucí to vidět,“ dodala.

Podle webu Poweroutage je ve státech Texas, Oklahoma a Arkansas bez dodávek proudu přes 100 tisíc domácností.

Tagy: