Dejte prarodičům pod stromeček FFP2 respirátory, vyzývá ministr Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a další zástupci ministerstva v pátek na pravidelné tiskové konferenci zhodnotili po týdnu další vývoj epidemie koronaviru.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a další zástupci ministerstva v pátek na pravidelné tiskové konferenci oznámili, že pokud se situace nezlepší koncem příštího týdne, přejdeme do stupně čtyři. Nárůst počtu nakažených podle nich signalizuje, že jsme v rizikovém bodě zlomu. „Nosme FFP2 respirátory, jsme-li v kontaktu se seniory,“ zdůraznil Blatný.

Letošní Vánoce budou podle Blatného zkrátka jiné. „Nejlepší dárek pro seniory je balení FFP2 respirátorů,“ zdůraznil. Doporučil také, aby si všichni nechali udělat antigenní testy. „Pak se můžeme v klidu setkat se svými blízkými v seniorním věku, což přinese vzájemné uspokojení seniora i nás,“ zdůraznila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Antigenní testování veřejnosti by mělo začít 18. prosince, dosud probíhalo jen u školních pracovníků. „Celkem je odběrových míst 160 pro antigenní testy,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Testovat se mohou všichni občané, kteří se prokáží průkazem pojištěnce.

Zvyšují se nárůsty počtu nakažených

„Je objektivním faktem, že šíření začíná signalizovat dynamiku směrem vzhůru,“ řekl na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Varoval také, že čísla za poslední rozvolnění se teprve projeví. Podle Blatného jsme na hranici mezi 3. a 4. stupněm. „Evropou stále prochází strašidlo koronaviru a ještě tu nějakou dobu bude,“ doplnil Blatný.

„V tuto chvíli pozorujeme v nemocnicích stagnaci vývoje, ale je to informace, která se dívá zpět,“ řekl Dušek s tím, že trvá až deset dní, než se u člověka vyvine stav, kdy je nutná hospitalizace. Modely ukazují, že v nemocnicích bude v následujících dnech přibývat 300 až 400 nově hospitalizovaných pacientů. „Predikce je bohužel negativní,“ dodal.

Na JIP je asi 700 pacientů, což je podle odborníků relativně vysoké číslo. „Zastavil se pokles a do budoucnosti můžeme počítat s nárůstem. Asi se zvýší i počet nakažených zdravotníků, aktuálně to nepozorujeme,“ uvedl Dušek.

„Je to na nás, jsme to právě my, kdo rozhodne,“ zdůraznil ministr Blatný. Doporučil dodržovat preventivní opatření, jako jsou mytí rukou či dodržování rozestupů. Apeloval také na to, aby je dodržovali i lidé bez příznaků. „Nejúčinnější je omezení sociálních kontaktů. Cílem je omezit přetížení zdravotního systému. Nechceme nikomu ubližovat, ale potřebujeme, aby se zabránilo přenosu od nakažených lidí, kteří to o sobě sami neví,“ dodal.

Rizikové skóre PES už o uplynulém víkendu stouplo na 64 bodů ze sta, což odpovídá hodnotám čtvrtého stupně. Vláda ale zatím o zpřísnění protiepidemických opatření, která jsou od minulého čtvrtka na třetím stupni, nerozhodla, přestože to podle původní metodiky měla udělat už po třech dnech s čísly odpovídajícími stupni čtyři. Podle ministra je ale PES jen jedním z kritérií.

Otevření obchodů, restaurací a služeb a s ním související nárůst sociálních kontaktů se podle odborníků ještě na počtech nakažených projevit nemohly. Zda bude třeba přijmout přísnější opatření, až k tomu dojde, rozhodne vláda v pondělí.

Ministr ale už ve čtvrtek deklaroval, že i ve čtvrtém stupni tentokrát zůstanou otevřené obchody, aby nebyly znovu zvýhodněny velké supermarkety, které kromě potravin prodávají i další sortiment.

Ve čtvrtek přibylo v Česku 5 864 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 1 200 více než o týden dříve. Počet hospitalizovaných se zvýšil přibližně o 100 na 4 429.

Tagy:
Evropa Vánoce respirátor vládní opatření tisková konference Ladislav Dušek ANO 2011 Jarmila Rážová Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus třetí stupeň Jan Blatný PES 3 čtvrtý stupeň Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Protiepidemický systém České republiky