Zpochybňování justice kvůli kamarádovi? Schwarzenberg čelí kritice za výrok o Ferim

Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg o kauze Feri

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) čelí kritice na sociálních sítích kvůli čtvrtečnímu vyjádření pro CNN Prima NEWS, v němž hodnotil vyústění kauzy bývalého spolustraníka Dominika Feriho. „Je mi ho líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ řekl spoluzakladatel TOP 09. Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus o něj tříletým vězením. Rozhodnutí není pravomocné, exposlanec se proti němu ihned odvolal.

„Je mi Dominika Feriho líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ řekl Schwarzenberg exkluzivně redakci CNN Prima NEWS bezprostředně po nepravomocném rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3.

Schwarzenbergovo vyjádření způsobilo rozruch na sociálních sítích. „Zpochybňování justice kvůli nepříznivému rozsudku pro kamaráda je celkem chucpe,“ kritizoval europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ferimu hrozí vězení s ostrahou. Co by ho čekalo za mřížemi, pokud neuspěje s odvoláním?

Podobně se vyjádřil i poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Dosud jsem soudní rozhodnutí nekomentoval a nebudu tak činit i nadále, nicméně zde si dovolím poznámku na komentář jiných. Tak ctí se tu nezávislé soudy, nebo jen selektivně podle výsledku?“ ptal se na sociální síti X.

Výrok spoluzakladatele TOP 09 okomentovala také poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO): „V první řadě je mi strašně líto obětí. Mimo jiné i za to, jak přezíravě se Dominik Feri choval, podle informací z médií, v průběhu soudu. Méně líto mi je pak těch, kteří o tomto jeho chování věděli a mlčeli.“

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) pak připomněla Schwarzenbergova dřívější vyjádření na Feriho adresu. „Prezidentem čerstvě vyznamenaný Schwarzenberg, který dříve poznamenal, že ‚snahy dostat holku do postele jsou normální‘, tomu nyní nasadil korunu, když po rozsudku dodal jedovatou slinu o tom, že justice není zcela nezávislá. Už chyběla jen zmínka o právu první noci. Holt aristokratické chování se vším všudy,“ uvedla šéfka komunistů.

Narážela tak na období, kdy média zveřejnila první svědectví žen o Feriho násilnickém chování. „Co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že se 25letý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ reagoval tehdy Schwarzenberg, čímž vzbudil značnou kontroverzi.

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 však na sociálních sítích našel i zastání. „Kdo nadává Schwarzenbergovi, že je mu líto Feriho a že řekl, že žádná justice není zcela nezávislá, tak je buď pokrytec, nebo nemá empatii a nerozumí lidské spravedlnosti. Lítost je vysoká lidská emoce a soudce nesoudí ve vakuu. K soudu se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlnost,“ bránil  Schwarzenberga na síti X komentátor Martin Schmarcz.

Podrobnosti o čtvrtečním nepravomocném rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3 naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: