Migranti v chatách, bitka s Krpálkem či flákanec aneb Hlášky politiků v roce 2021

Česká politická scéna někdy působí jako bizarní či vtipné prostředí, ze kterého chvílemi lítá jeden bonmot za druhým. I za rok 2021 čeští politici pronesli několik hlášek, kterými veřejnost pobavili, nebo dokonce šokovali. Některé z výroků už doslova zlidověly. Redakce CNN Prima NEWS si pro vás připravila ty nejlepší z nich.

Andrej Babiš: Piráti do chat nastěhují migranty

Jedním z hitů letošní předvolební kampaně byl spor mezi Andrejem Babišem (ANO) a Ivanem Bartošem (Piráti). Tehdejší premiér se po celou dobu kampaně proti Pirátům velmi ostře vymezoval a přisuzoval jim věci, které byly často naprosto v rozporu s tím, co Piráti uváděli ve svém programu. „Chaty a chalupy migrantům? Nikdy!“ napsal šéf hnutí ANO na Facebook asi dva týdny před volbami.

V superdebatě na CNN Prima NEWS pak svůj výrok vysvětlil následovně: „Piráti chtějí sdílet všechno. Mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam nastěhovat nejlíp nějakého migranta. Pan Bartoš je hlavní vítač. Chtěl muslimskou Evropu.“ Babiš tím odkazoval na jeho dřívější výroky, že by mu nevadila muslimská Evropa, což vzal Bartoš po letech zpět.

V knize svých vizí z roku 2017 přitom Babiš sdílení majetků popsal jako dobrou perspektivu. Zmiňoval například výhody sdílení automobilů, bytů nebo právě chat.

Ivan Bartoš: S Krpálkem jsme se prali v mladších žácích

Během letošního léta se uskutečnila odložená letní olympiáda v Tokiu. Na ní judista Lukáš Krpálek vybojoval své druhé olympijské zlato, a stal se tak opět hrdinou českého národa.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš tehdy uvedl, že si vzpomíná, jak se s Krpálkem pral v „mladších žácích“. Vzhledem k více než desetiletému věkovému rozdílu mezi oběma muži se ale začala ozývat kritika, že si šéf Pirátů vymýšlí.

Lidé na sociálních sítích si pak začali dělat legraci ze souboje mezi dvanáctiletým Bartošem a dvouletým Krpálkem. Politik se nakonec posléze omluvil a přiznal, že se spletl. Zároveň prý nechtěl Krpálkův úspěch využít k sebepropagaci.

Jan Blatný: Očkovaný neonemocní a nikoho nenakazí

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný vedl Českou republiku v boji proti covidu během nejtěžšího období. Situaci převzal na konci října minulého roku a v čele resortu zdravotnictví byl i při příchodu následující zimní a jarní vlny.

Během jeho vedení ministerstva vznikl například systém PES, který určoval nastavení proticovidových opatření podle epidemické situace. Lidé mají ale Blatného spojeného i s březnovým výrokem o očkování. „Ten, kdo má ukončenou vakcinaci, tak neonemocní a nikoho dalšího nenakazí,“ řekl Blatný 18. března na půdě Senátu.

Později se sice ukázalo, že u očkovaných je daleko menší šance, že někoho koronavirem nakazí nebo že sami skončí v nemocnici. V současnosti je ale také jasné, že Blatného predikce byla výrazně mylná. Před tím varoval mimo jiné už tehdy jeho předchůdce, epidemiolog Roman Prymula.

Jan Hamáček: Byl to zastírací manévr a kamufláž

Na jaře roku 2021 hýbala Českem kauza Vrbětice. Česká vláda tehdy přišla s důvodným podezřením, že do výbuchů muničních skladů v roce 2014, při kterých zahynuli dva čeští občané, byli zapojení důstojníci ruských tajných služeb. To Rusko kategoricky popřelo.

Tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) měl přitom už v době, kdy tyto informace měl k dispozici, jet na návštěvu do Moskvy. „Byl to zastírací manévr a kamufláž,“ řekl Hamáček s tím, že mělo jít o složitou hru, díky které Česko ze svého území dostalo velkou část ruských diplomatů. Hamáček prý do Ruska nikdy neplánoval jet, akci také označil za „fenomenální úspěch“.

V jeho verzi se však nachází trhliny. Jeho tvrzení, že do Moskvy nikdy neplánoval jet, částečně vyvrátil například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) či hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Web Seznam Zprávy dokonce přišel s tvrzením, že měl Hamáček nabídnout Rusku výměnný obchod v podobě zamlčení kauzy Vrbětice, za což česká strana měla dostat dodávku milionu vakcín Sputniku V a uskutečnění summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

Autoři tohoto textu však dosud veřejnosti nepředložili žádný důkaz. Hamáček toto nařčení odmítl s tím, že podá civilní žalobu na vydavatele článku s žádostí o odškodnění ve výši deset milionů korun a též podá trestní oznámení na autory reportáže.

Tomio Okamura: Radši bych skočil z okna

Sněmovna na konci letošního dubna projednávala novelu občanského zákoníku, která by stejnopohlavním párům umožňovala uzavřít manželský svazek či adoptovat děti. Úprava zákona sice nakonec prošla prvním čtením, ale zákonodárci ji nestihli projednat do říjnových voleb.

Přesto vyvolalo jednání velmi emotivní diskusi i uvnitř jednotlivých politických stran. Proti schválení novely se postavili všichni nezařazení poslanci a také celé poslanecké kluby KDU-ČSL i hnutí SPD. Asi nejostřejší výrok během schůze pronesl šéf SPD Tomio Okamura: „Nikdy bych nechtěl být adoptován stejnopohlavním párem, to bych raději skočil z okna.“

Za toto poměrně tvrdé vyjádření schytal kritiku i od části veřejnosti, která by rovněž se zněním projednávané novely nesouhlasila.

Karel Schwarzenberg: Kluk chce dostat holku do postele

Na konci května se v médiích objevila svědectví, která tvrdila, že se do té doby nadějný mladý politik z TOP 09 Dominik Feri v minulosti opakovaně dopouštěl sexuálního násilí na ženách. Někteří politici i z řad TOP 09 však bezprostředně po uveřejnění těchto podezření celou situaci přinejmenším bagatelizovali či zlehčovali.

„Nikdy jsem nic takového neslyšel. A co je, prosím, nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že se 25letý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ uvedl například zakladatel a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Za tento výrok sklidil kritiku i od některých svých spolustraníků.

Feriho také členové tehdejší opozice chválili, že na sebe jakožto politika uplatnil presumpci viny. Bezprostředně po vznesení nových podezření totiž rezignoval na poslanecký mandát, vzdal se kandidatury v říjnových volbách a rovněž vystoupil z TOP 09.

Lubomír Volný: Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec

V současnosti už bývalý poslanec Lubomír Volný se během minulého volebního období zviditelnil především odmítavým postojem k proticovidovým opatřením či vakcíně a také šarvátkami na půdě Sněmovny.

Ta první z nich, doprovázena hláškou, kterou Volný tehdy vyslovil, už v České republice téměř zlidověla. „Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec,“ vyhrožoval Volný v lednu na půdě Parlamentu poté, co napadl místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD). Ten mu během jednání vypnul mikrofon s tím, že se Volný nevyjadřoval k tématu.

Volný následně šel svůj proslov dokončit na místo předsedajícího, kde se pokusil uzurpovat mikrofon a fyzicky i slovně napadal poslance, kteří mu v tom chtěli zabránit. Volného chování odsoudili zákonodárci napříč politickým spektrem a označili jej za skandální. Fyzickou potyčku vyšetřovala i policie.

Miloš Zeman: Pozvěte hyeny

Negativní postoj prezidenta Miloše Zemana k novinářům je dlouhodobě známý. Hlava státu například v minulosti pronesla, že novináři píší o všem, ale nerozumí ničemu. V roce 2017 také Zeman svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi na návštěvě v čínském Pekingu sdělil, že novináři by se měli likvidovat.

Český prezident nezklamal ani v roce 2021. Když měl v dubnu na Pražském hradě jmenovat lékaře Petra Arenbergera novým ministrem zdravotnictví, dal před začátkem ceremoniálu pokyn: „Pozvěte hyeny.“ Není pochyb, že tím myslel právě přítomné novináře.

Tagy: