Kopečný: Pád Ukrajiny by ohrozil celou Evropu. Snažíme se Rusko přimět k jednání

Podporou Ukrajiny se snažíme Rusko donutit, aby uznalo, že konflikt nemá smysl, a zahájilo mírové jednání, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Ukrajina se podle něj nemůže jen tak vzdát okupovaných území, jelikož by pak ruský prezident Vladimir Putin mohl bez boje obsadit Kyjev. Stejně jako Hitler po mnichovském diktátu Prahu.

Díky české muniční iniciativě bude během července a srpna dodáno na Ukrajinu 100 tisíc kusů munice. V Bruselu to v pondělí oznámil český ministr zahraničí Jan Lipavský. Do konce roku by navíc mohlo na Ukrajinu doputovat až 500 tisíc kusů munice. „Nyní hledáme peníze pro nákup další munice, aby mohla iniciativa pokračovat i v roce 2025,“ řekl novinářům Lipavský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina je štít demokracie, zdůraznil Farský. V USA vás dobře vyškolili, rýpla si Konečná

Podle vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny je ale kromě dodávek pomoci potřeba také myslet na to, jak dosáhnout míru. „Je jednoznačné, že si všichni přejeme co nejvíce mírové řešení konfliktu. Pro mír ale potřebujete dvě strany. Musíme mít takovou politiku, která přiměje především ruskou stranu k tomu, aby si s upřímným záměrem na ukončení konfliktu sedla k jednacímu stolu,“ řekl Kopečný v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Do české iniciativy se zapojují nejen evropské země, ale také například Spojené státy, Japonsko a další partneři po celém světě. „Podporujeme Ukrajinu materiální pomocí, energetickými jednotkami nebo dodávkami vojenského materiálu. Pomáháme také například pacientům, kteří musí opustit nemocnici poté, co ji zasáhne ruská raketa. Snažíme se o to, aby Ukrajina nepadla, protože to je stav, který by byl ohrožením pro celou Evropu. Rusko by mohlo využívat různé zdroje na Ukrajině a kromě toho také její populaci,“ sdělil Kopečný.

Rusko používá lidi do mlýnku na maso

Právě nedobrovolné využívání lidí je podle něj to, co Rusko v okupovaných teritoriích dělá. „Nažene lidi do armády a pak je používá do takzvaného ‚mlýnku na maso‘. Podporou se snažíme dospět k tomu, aby si ruské vedení řeklo, že z jejich perspektivy nemá nadále cenu v konfliktu pokračovat,“ popsal zmocněnec.

Co znamená „mírové uspořádání“ si podle něj musí rozhodnout strany konfliktu, tedy Rusko a Ukrajina. „Žádné vládě nepřísluší prohlašovat, zda by měl nějaký jiný stát obětovat území. Samozřejmě je ale na místě v diskuzích s ukrajinskými partnery uvažovat o tom, co je přijatelné a co je realistické,“ uvedl Kopečný.

Stav, kdy by Rusko přišlo s tím, že se ukrajinská armáda a obyvatelstvo mají stáhnout z několika regionů a opustit své obranné linie, přirovnal k mnichovskému diktátu. „Ztrátou pohraničí jsme z vojenského hlediska přišli o veškeré obranné linie a potom 15. března 1939 nacisté dojeli do Prahy úplně bez problému, bez jediného výstřelu. V momentě, kdy by takový požadavek byl vyslyšen, může druhý den Vladimir Putin říct: ‚Tak a teď mi doneste Kyjev‘, protože by ho neměl kdo bránit,“ řekl Kopečný.

Obezřetnost českých firem je na místě

V polovině července se v médiích objevila informace, že Rusko chtělo zavraždit ředitele koncernu Rheinmetall, který dodává zbraně Ukrajině. Na otázku, jestli se mají české firmy obávat podobného rizika, Kopečný odpověděl, že důvod být ostražitý je tu už od roku 2014, kdy ruská vojenská rozvědka zabila dva české občany ve Vrběticích. „Udělala to právě kvůli tomu, aby narušila pomoc a dodávky z Česka na Ukrajinu. Tyto aktivity se dějí už deset let a ostražitost je jednoznačně na místě,“ řekl Kopečný. Dodal, že k vyloženému strachu ale důvod není.

Rusko podle něj zintenzivnilo své sabotáže a aktivity teroristické povahy v celé Evropě. „Ruská zahraniční politika byla vždycky postavená na vyvolávání určitých pocitů. V momentě, kdy chce dosáhnout svých cílů, tak velmi často používá metody zastrašování, rozsévání strachu, a to ať už za pomoci přímých kinetických nástrojů nebo skrze nějakou propagandu nebo silnou rétoriku,“ uvedl Kopečný. Podle něj se ale historicky ukazuje, že se nevyplácí projevit slabost. „To si v kultuře ruské diplomacie nikdy nevyloží jako něco sympatického, ale že jim to funguje a mohou jít dál,“ zdůraznil zmocněnec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry výbuchů a amerického obrněnce v akci. Kosíme ruský výsadek, komentují video Ukrajinci

Tagy: