Zrušená smlouva, vztek, pak úleva. Šťastlivci, kteří unikli smrtícímu letu Jaroslavle

Český smutek po tragédii hokejové Jaroslavle mohl být ještě větší. Nechybělo moc a v letadle směřujícím do Minsku seděl vedle Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka i útočník Zbyněk Irgl, obránce Michal Barinka nebo trenér Vladimír Vůjtek. V určitou chvíli byli možná zklamaní a frustrovaní z toho, že ruský tým z KHL s nimi nadále nepočítal. Ale po 7. září 2011 si určitě zhluboka oddechli.

Málokdy je asi sportovec za nečekaný konec angažmá vděčný. S odstupem času to ale určitě může tvrdit několik mužů, kteří tým Jaroslavle včas opustili.

Zbyněk Irgl

V Lokomotivu prožil Zbyněk Irgl tři skvělé sezony, ve kterých byl oporou jak v základní části, tak v play-off. Proto velmi těžko vstřebával, když mu vedení Jaroslavle těsně před ročníkem 2010–⁠2011 zrušilo platnou smlouvu. „Člověk je smutný i naštvaný zároveň,“ řekl médiím a stěžoval si na to, že „sbohem“ neproběhlo podle regulí.

Nakonec našel pro jeden rok domov v Atlantu Mytišči. 7. září 2011 už byl hráčem Dynama Minsk. Právě s tímto běloruským týmem se měla Jaroslavl potkat v prvním kole KHL. Právě v Minsku mělo přistát letadlo, jehož cesta za tragických okolností skončila.

Michal Barinka

V lednu 2011 urostlý obránce nečekaně opustil Vítkovice a vydal se do Ruska. Do Jaroslavle přicházel člen zlatého kádru z MS 2010 coby posila, která měla tým vyztužit pro vyřazovací boje. Jenže zdraví bylo zásadně proti. V sezoně odehrál pouhých šestnáct zápasů, přišel o světový šampionát na Slovensku a také – naštěstí – možnost v Lokomotivu pokračovat. Přestoupil do švýcarského Fribourgu, odkud se zděšením sledoval, co se na začátku září u letiště Tunošna stalo.

Vladimír Vůjtek

Hokejový osud zachránil život i uznávanému trenérovi Vladimíru Vůjtkovi. Jaroslavl převzal poprvé už v roce 2001, pak se přes Kazaň, Vítkovice a Dynamo Moskva vrátil před sezonou 2010–⁠2011. Bitva o Gagarinův pohár pro jeho tým skončila v semifinále na Mytišči, poté s týmem neprodloužil smlouvu. Jinak ale kádr zůstal až na kosmetické změny pohromadě. Takže když se letadlo Jak-42 zřítilo s hokejovým nákladem do Volhy, přišel Vůjtek o mnoho lidí, které více než dobře znal.

„Samozřejmě že mi hlavou problesklo, že jsem jako trenér mohl s klukama sedět v tom letadle. A vlastně s nimi zahynout. Musím si na to dát štamprli. O lidských osudech rozhodují mnohdy běžné věci,“ trousil ze sebe krátce po tragédii trenér pro iDnes.cz.

Andrej Subbotin

Roli největšího šťastlivce v kontextu letecké havárie však obsadil ruský hokejista Andrej Subbotin. Dlouhé roky hrával za Avangard Omsk, stopu zanechal také v Sibiru Novosibirsk i týmu Avtomobilist Jekatěrinburg. V 37 letech přestoupil do Jaroslavle na začátku roku 2010. Kalkuloval s tím, že na adrese ležící zhruba 250 kilometrů od Moskvy začne i další sezonu. Jen tři dny před jejím začátkem mu ale vedení Lokomotivu oznámilo, že s ním nepočítá.