Zrušilo většinu opatření, teď utlumí i očkování. Dánsko nevidí pro další dávky důvod

Dánsko: covid není nebezpečný

Dánský zdravotnický úřad zvažuje, že na jaře utlumí program očkování proti nemoci COVID-19. Podle něj teď není důvod, aby byla dětem podávána posilovací dávka vakcíny či aby dostaly čtvrtou dávku další ohrožené skupiny obyvatel, informovala agentura AP.

Podle oficiálních údajů citovaných AP je v Dánsku plně očkováno více než 81 procent populace a 61,3 procenta dostaly posilovací dávku. „Vysoká proočkovanost v Dánsku, zejména třetí dávkou, přispívá k tomu, že zvládáme rostoucí počet nákaz bez vážných případů nemoci,“ uvedl v prohlášení dánský zdravotnický úřad.

Minulý měsíc dánská vláda oznámila, že nabízí čtvrtou dávku vakcíny starším a dalším zranitelným občanům vzhledem ke zhoršení pandemické situace kvůli vysoce nakažlivé koronavirové variantě omikron.

Nyní ale zdravotnický úřad ve svém zhodnocení situace dospěl k názoru, že tři dávky očkování k ochraně obyvatel pečovatelských domů a lidí nad 85 let stačí. Představitelka úřadu Bolette Söborgová informovala, že dalším důvodem k odložení čtvrté dávky je blížící se konec zimy, během níž lidé trávili hodně času v uzavřených prostorách, což přispívalo ke snazšímu šíření viru.

Děti ve věku pět až 11 let začalo Dánsko očkovat v listopadu, kdy převládala koronavirová varianta delta a byly obavy, že by mohly nakazit starší generace. V pátek dánský zdravotnický úřad uvedl, že „se nyní začíná chystat na ukončení očkování všech cílových skupin, včetně dětí ve věku pět až 11 let“.

„Samozřejmě budeme epidemii podrobně sledovat a jsme připraveni změnit rozhodnutí, pokud – v rozporu s naším očekáváním – přijde na jaře čtvrtá vlna nebo se objeví nové znepokojující varianty koronaviru,“ píše se v prohlášení úřadu.

Dánsko tento měsíc zrušilo většinu protipandemických opatření, protože již nepovažuje COVID-19 za nemoc kriticky nebezpečnou pro společnost.

Tagy: