Zvěrstvům v Mariupolu se nevyrovná nic za posledních sto let, říká představitel města

Proruští separatisté v Mariupolu, 15. dubna

Situace v Mariupolu je kritická

Ani po 55 dnech od začátku invaze se ruskému vojsku nedaří dobýt ukrajinský Mariupol. Poslední baštou ukrajinského odporu ve městě jsou ocelárny Azovstal, které čelí neustálému ostřelování. Současnou situaci ve východoukrajinském městě popsal v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS poradce tamního starosty Petro Andrjušenko. Podle něj zvěrstva páchaná ruskou armádou v Mariupolu nelze připodobnit k žádné události z posledních sto let.

„Zvěrstva, která páchají Rusové v Mariupolu, jsou horší než cokoliv ve světě za posledních sto let. Přinutili místní obyvatele nosit bílou pásku, stejně označeni jsou ruští vojáci a separatisté. Ukrajince používají jako živý štít. Naši obránci pak neví jistě, jestli jde o ruského vojáka, nebo o civilistu,“ řekl Andrjušenko v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Podle něj je více než 90 procent budov v Mariupolu poničených nebo kompletně srovnaných se zemí. Přesto se zbytek ukrajinských obránců opevnil v ocelárnách Azovstal, kde se snaží o poslední protiruský odpor. Společně s vojáky se v komplexu schovávají asi dva tisíce civilistů. Ruská armáda ocelárny neustále bombarduje.

„Okupanti se z Mariupolu snaží udělat symbol toho, co Rusko může udělat s městem, které si vybralo cestu směrem do Evropy, nikoliv do Kremlu. Je to msta z ruské strany, snaží se město kompletně zničit,“ prohlásil Andrjušenko.

V Mariupolu stále zůstává až 130 tisíc civilistů, kteří nemají kam uprchnout. Rusové totiž podle Kyjeva znemožňují jejich evakuaci, protože ostřelují i oblasti, které mají sloužit jako humanitární koridory.

„Rusko nikdy nechtělo zajistit evakuaci civilistů, jejich cílem je zničit a zabít veškeré Ukrajince,“ dodal poradce místního starosty. Podle Andrjušenka zemřelo v Mariupolu od začátku ruské invaze již přes 20 tisíc lidí a toto číslo pravděpodobně nebude ani zdaleka konečné. Obyvatelům města navíc chybí základní komodity nutné pro přežití, jako je voda, jídlo nebo léky.

Vzdor v řádu hodin až dnů

Podle ukrajinských odhadů Rusové z Mariupolu deportovali už více než 40 tisíc lidí, a to včetně většiny zdravotního personálu. „Snažíme se zjistit, kam přesně byli tito lidé odvezeni, ale není to vůbec snadné,“ řekl Andrjušenko.

Je pravděpodobně už jen otázkou času, kdy Rusko Mariupol definitivně dobyde. Velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volynskyj předpokládá, že doba ukrajinského vzdoru v ocelárnách bude dlouhá už jen několik hodin, maximálně dnů.

Ruské ministerstvo obrany ve středu znovu vyzvalo obránce města, aby do 14 hodin moskevského času (13 hodin středoevropského) složili zbraně. Ruský generál Michail Mizincev v úterý sdělil, že vojákům, kteří se vzdají, Rusko garantuje plnou bezpečnost.

Podle Reuters proruští separatisté, kteří se podílejí na ruském obléhání a dobývání města, krátce před středeční 13:00 SELČ uvedli, že se vzdalo pouze pět lidí. Ukrajinští obránci Mariupolu už dříve slíbili, že nikdy nekapitulují a podle generálního štábu ukrajinské armády boje v hutním závodě pokračují.

Tagy: