REPORTÁŽ: Noční cesta do Izraele. Jak proběhla Lipavského mise do válkou zmítané země?

Měla to být „jen“ cesta do Ománu na setkání evropských ministrů zahraničí s jejich protějšky ze států Perského zálivu. Nakonec však šlo hlavně o ukázku podpory země pod útokem a také o záchrannou misi. Utajované přistání ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v izraelském Tel Avivu v době, kdy Izrael čelí bezprecedentnímu a vražednému řádění teroristického hnutí Hamás, mělo za výsledek návrat českých občanů v problémech zpět do jejich domoviny. Potvrdilo také kvalitu česko-izraelských vztahů.

Lipavský a jeho delegace přistáli na letišti v izraelském Tel Avivu v úterý kolem 18:00 místního času. Ministr dorazil přímo z jednání mezi šéfy diplomacií zemí Evropské unie a jejich protějšky z Rady pro spolupráci arabských států Zálivu, které se konalo v ománském Maskatu. Až do odvolání novináři o cestě nesměli informovat z obav o bezpečnost.

„Když se rozezní sirény, budeme utíkat k nějaké budově a u ní se ukryjeme. Když budeme na dálnici, skrčíme se u auta,“ dostali jsme pokyny, jak se zachovat v případě možného raketového útoku teroristů z Hamásu. V ulicích Tel Avivu byla občas vidět izraelská vlajka, ať už v rukou některých z místních, nebo znázorněná na budovách. Zejména však zaujalo značné množství mužů i žen ve vojenských uniformách. Někteří byli ozbrojení, a tudíž ve službě, jiní šli s batohy či dokonce nákupními taškami. Jednoduše bylo patrné, že země a její obyvatelé jsou ve válce.

Z letiště v Tel Avivu jsme okamžitě vyrazili do budovy ministerstva obrany, kde již čekal Lipavského protějšek Eli Cohen. „Je to první návštěva cizího ministra zahraničí od začátku války a ukazuje to, jak blízké a historické přátelství mezi našimi státy a lidmi je,“ uvedl izraelský šéf diplomacie. „Česko podporovalo Izrael od roku 1948 už od prvního dne, kdy země vznikla,“ doplnil pro česká média.

Společně s ním se Lipavský setkal s příbuznými Yaffy Adarové – 85leté důchodkyně, kterou teroristé z hnutí Hamás unesli do pásma Gazy. „Žije sama a není nikdo, kdo by ji ochránil. Vtrhli k ní do domu a odvlekli ji. Je těžce nemocná a máme o ní velký strach,“ popisovala v slzách vnučka unesené Izraelky Lipavskému. „Budeme o ní šířit zprávu,“ ujistil ji šéf tuzemské diplomacie.

Po jednání delegací i mezi čtyřma očima Lipavský českým médiím na místě sdělil, že Izraelci očekávají táhlý konflikt. „Pan ministr (Cohen) mluvil o tom, že Izrael čeká dlouhá válka a situace nebude jednoduchá. Snažil jsem se nacítit a zjistit, jakým směrem se ty věci budou ubírat,“ řekl Lipavský s tím, že Česko podporuje Izrael a odsuzuje útoky Hamásu.

Řeč přišla i na možnou pomoc Izraeli ze strany Česka. Lipavský Cohenovi dal nabídku, nyní je podle něj otázka, s čím se na nás Izraelci obrátí. „To, o co požádá, bych nutně neomezoval jen na humanitární pomoc,“ dodal šéf tuzemské diplomacie.

Cesta do Jeruzaléma a zase zpět

Po tomto jednání delegace nabrala směr Jeruzalém. Lipavský se totiž měl setkat také s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem. „Zatímco Izrael bojuje těžkou válku s krutým nepřítelem, vaše návštěva Jeruzaléma, první cizího ministra zahraničí od začátku útoků Hamásu, je jasným důkazem hlubokého přátelství a solidarity mezi našimi národy,“ kvitoval českou návštěvu izraelský prezident.

Od přistání v Tel Avivu uběhlo lehce přes tři hodiny a celá česká delegace i s námi novináři byla zpátky na letišti. Posledním bodem rychlonávštěvy bylo nabrat zhruba tři desítky Čechů, kteří měli problémy dostat se z Izraele. Jejich lety byly často zrušené či odsunuté a jednoduše se chtěli dostat zpět domů.

„Do poslední chvíle jsem nevěřil, že odletíme. Zrušili mi spoustu letů,“ řekl pro CNN Prima NEWS český turista Adam Derner, který byl v Izraeli na dovolené. K návratu do Česka se nakonec rozhodly i české studentky Jolana a Veronika. „V neděli byl klid, ale pak jsme četly zprávy, že to může být na dlouho a navíc že se z Libanonu může připojit k útokům Hizballáh,“ popsaly mladé Češky důvod, proč se rozhodly využít možnost letět vládním speciálem.

Do Prahy nakonec ve středu kolem druhé hodiny ranní dorazilo s Lipavským 34 Čechů. Do Izraele mezitím poté startovaly další repatriační lety, které mají z válkou zmítané země přivézt další české občany.

Tagy: