Vyšší koncesionářské poplatky mohou zruinovat hendikepované. Ministerstvo uklidňuje obavy

Firmy zaměstnávající hendikepované se obávají nečekaných nákladů.

Neziskový sektor se brání zvýšení koncesionářských poplatků

Plánované navýšení koncesionářských poplatků může způsobit nečekané výdaje společnostem zaměstnávajícím nebo pečujícím o hendikepované. V některých firmách by se mohly navýšit náklady o desetitisíce korun. Ministerstvo kultury se snaží uklidnit obavy tvrzením, že návrh na zvýšení poplatků ještě nemá finální podobu. Dotazovaní zástupci hendikepovaných se shodli, že by v krajním případě razantní zvýšení koncesionářských poplatků mohlo ohrozit fungování některých společností.

Výše poplatku se bude odvíjet od počtu zaměstnanců konkrétní společnosti. To může podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy představovat pro některé společnosti potíže. Výše poplatku se bude odvíjet od počtu zaměstnanců konkrétní společnosti. „Zjistili jsme, že nás budou stát poplatky jako organizaci skoro 25 tisíc ročně. Dosud jsme platili dva tisíce,“ uvedl Krása. „Máme zaměstnavatele zaměstnávající osoby se zdravotním postižením. Ty firmy mají třeba 300 lidí a tak budou platit čtvrt milionu ročně,“ dodal bývalý poslanec.

ČTĚTE DÁLE: Koncesionářské poplatky by se měly zvyšovat. Kdo je nakonec bude platit?

Opozice kritizuje fakt, že novela zákona míří i na ty nejzranitelnější. „Ti lidé často nemají žádný příjem. V takovém případě snažit se ještě na nich vydělávat mi přijde neetické,“ konstatovala poslankyně  a členka Sociálního výboru Poslanecké sněmovny Karla Maříková (SPD).

„Zdravotně postižení počítají každou korunu. Stát to, co jim dá na příspěvcích, tak bude zase odčerpávat jinou formou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Komory zaměstnavatelů zdravotně postižených Ladislav Valenta.

Jak ovšem uvedl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký, navrhované změny se v současném znění nedotknou všech subjektů. „U poskytovatelů sociálních služeb, kterých je dva a půl tisíce, by se to dotklo necelé tisícovky. U takzvaných družstev maximálně okolo 150 podniků,“ vysvětlil Horecký.

Podle zástupce Ministerstva kultury není návrh na zvýšení koncesionářských poplatků ještě zcela připravený. „Diskutujeme o tom, že by mohly být osvobozeny spolky, zařízení sociálních služeb a zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají více než 50 procent osob se zdravotním postižením,“ upřesnil náměstek ministerstva kultury Michal Šašek. Zároveň dodal, že jednání nadále probíhají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koncesionářské poplatky jsou přežitek, míní Kulidakis. Máme televizní trh, tak ať se živí, jak umí

Tagy:
společnost práce politika CNN Prima NEWS Václav Krása Karla Maříková poplatek Česko Jiří Horecký zdravotní postižení Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo kultury České republiky Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky vládní politika