8 tipů na to, jak párovat vybrané jídlo s tím správným vínem

Mnozí se obávají, že je párování vína s jídlem nějaká věda, ale opak je pravdou. Párování vína a jídla není žádná složitá věc. Chuť vína a jídla by se měla vzájemně doplňovat, obohacovat, zjemňovat a vytvořit souhru spojenou s harmonií. Ten správný výběr dokáže posunout vaše smysly do úplně jiné dimenze.

Dnešní gastronomická nabídka nám otevírá dveře do všech koutů světa, fantazií, chutí, vůní a barev. Meze se v ničem nekladou. Párování jídla může být i zábava. My Vám představíme vína z naší biodynamické produkce, která můžete snoubit s vaším jídlem na talíři.

Jako předkrm můžete zvolit ústřice, které by skvěle doplnil sekt Pinot Noir 2017 Blanc de Noirs, zero brut. Pro milovníky studených předkrmů, jako jsou paštiky či měkké sýry, doporučujeme Muškát Ottonel 2018, polosuché víno.

Pokud máte na talíři lehké, svěží jídlo, které obsahuje málo tuků a není kořeněné (ryba, drůbež, bílé maso) kombinujte ho s Ryzlinkem rýnským 2018, suché víno.

Na talíři před vámi leží hutné jídlo a vy nevíte, jaké víno zvolit? Čím více tuků v jídle (prorostlé vepřové, pečená ryba, pokrmy s majonézou) tím více alkoholu a extraktu ve víně. Ideální bude Pinot Noir 2018 staré keře, suché víno s vyšším alkoholem. Pořádný steak z hovězího masa doplní Cabernet Cortis 2018, suché víno.

Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního a máte rádi výzvy, tak vyzkoušejte Chardonnay 2018, které posune chuť hovězího o level výš.  Máte rádi kořeněná jídla, tak zvolte Svatovavřinecké 2018, suché víno. Víno tmavě červené barvy s vůní černých třešní, brusinek, povidel a koření. Toto víno doplní pokrmy z hovězí pečeně, steaky, skopové či zvěřinu.

Teplé letní dny lákají k posezení na terase a k osvěžení. Jak jinak se osvěžit než lahví růžového vína Regent rosé 2017. Toto víno si vychutnejte ve spojení s kousky melounu, jahod, malin, borůvek nebo brusinek. K růžovému vínu se hodí i lehké krůtí maso. K sladkému jídlu volte vyzrálejší sladké víno. Doufáme, že jsme probudili vaše chuťové buňky.

Dobrou chuť a na zdraví.

Tagy:
víno Kutná Hora Vinné sklepy Kutná hora