A bude se propouštět. Z automobilky Tesla odejde každý desátý zaměstnanec, plánuje Musk

Šéf Tesly, SpaceX a Boring Company – Elon Musk

Maye Musk - rozhovor Vogue a CNN Prima NEWS

Na nejhodnotnější automobilku světa začíná doléhat zhoršující se ekonomická situace ve světě. Její zakladatel a spolumajitel Elon Musk proto chce firmu na špatné časy připravit. A navrhuje manažerům Tesly, aby připravili plán na snížení počtu zaměstnanců.

Elon Musk má „super špatný pocit“ ohledně kondice světové ekonomiky a chce, aby manažeři automobilky Tesla propustili deset procent zaměstnanců. Podle agentury Reuters jim to Musk sdělil prostřednictvím e-mailu.

Zpráva přitom přišla jen dva dny po jiné výzvě, kterou Musk adresoval právě zaměstnancům nejhodnotnější automobilky světa. Nabádal je, aby se vrátili do továren poté, co pracovali z domova. Pokud by se to někomu nelíbilo, nemusí prý do práce již chodit vůbec. Musk to rovněž uvedl v interní komunikaci, která unikla na sociální sítě.

Obava z příchodu recese

Tesla zaměstnává kolem 110 tisíc lidí. Jestliže tedy manažeři Tesly Muskovu požadavku vyhoví, o práci přijde asi 11 tisíc zaměstnanců. Automobilka na dotazy agentury Reuters zatím nereagovala.

Muskovo důrazné varování před možnou recesí a dominovým efektem pro výrobce automobilů je dle Reuters nejsledovanější prognózou svého druhu v odvětví. Zatímco obavy z rizika recese rostly, poptávka po vozech Tesla a dalších elektrických vozidlech zůstala zatím silná a mnoho tradičních indikátorů poklesu – včetně rostoucích zásob prodejců ve Spojených státech – se nenaplnilo.

Automobilka Tesla se však potýkala s problémy s obnovením výroby ve své továrně v Šanghaji poté, co si protiepidemická opatření kvůli epidemii covidu vynutila nákladné výpadky produkce. Muskův chmurný výhled koresponduje s nedávnými odhady některých vrcholových manažerů, včetně výkonného ředitele JPMorgan Chase Jamieho Dimona a prezidenta Goldman Sachs Johna Waldrona. „Hurikán směřuje přímo na nás,“ řekl Dimon tento týden.

Tagy: