Nabíjel skútr v kuchyni, vyhořel mu byt. Odborníci radí, jak se vyhnout milionovým škodám

Koloběžky Kolín

Hoří byty od nabíječek

Hasiči varují před nesprávným nabíjením elektrokoloběžek nebo elektroskútrů. Stroje totiž mohou lehce začít hořet. Jen v Plzeňském kraji hasiči za poslední tři týdny vyjížděli hned ke dvěma takovým případům.

Osmatřicetiletý muž z Rokycanska nechal malou chvíli bez dozoru akumulátor svého e-skútru, který v kuchyni nabíjel. Jenže stroj začala z ničeho nic hořet kvůli technické závadě při nabíjení baterie. Reklamovat ho prý majitel nemůže, protože výrobek koupil z druhé ruky.

„Dal jsem skútr nabíjet, byl tam tak hodinu. Šel jsem do kuchyně si k němu sednout a najednou začaly létat jiskry a ozvalo se syčení. Začali jsme utíkat, během vteřiny se objevil plamen,“ popsal CNN Prima NEWS majitel bytu, který má teď plné ruce s úklidem a opravami interiéru. Požár napáchal škodu za více než 200 tisíc korun.

A podobný případ se stal jen o tři týdny dříve ve Strašicích. Tentokrát vypukl požár při nabíjení elektrokoloběžky. „Evakuovali jsme 13 osob, tři skončily v péči záchranářů. Škoda se vyšplhala na jeden milion korun,“ uvedl mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar.

Jak se tedy vyvarovat požáru baterií elektrických koloběžek, kol nebo skútrů? Základem je pořídit si je u prověřeného dodavatele. „Pokud koupím koloběžku na nějakém čínském e-shopu, kde jsou použity neznačkové baterie a články nejsou prověřené, může dojít k jejímu vznícení,“ vysvětluje majitel internetového obchodu Pavel Šánek.

Podle výrobce elektrických koloběžek Josefa Bigase stačí koloběžku při nabíjení neopouštět a využít k němu například kočárkárnu. Odborníci také radí, aby lidé podobné dopravní prostředky parkovali v pokojové teplotě a nevystavovali je zbytečně vlhkosti.

Tagy: