Absurdita v Berlíně. Propalestinský student brutálně zbil Žida, škola ho nesmí vyloučit

Berlínský senát chce, aby vysoké školy na jeho území mohly vylučovat studenty, kteří se dopustí závažného prohřešku. Změnit vysokoškolský zákon plánují poté, co začátkem tohoto měsíce student berlínské Svobodné univerzity, který zastává propalestinské názory, surově zbil svého židovského kolegu.

Berlín je v současnosti jedinou německou spolkovou zemí, kde vysoké školy v takovém případě nemohou studenta vyloučit, napsal deník Tagesspiegel na svých internetových stránkách. Na úterním zasedání berlínského senátu se primátor Kai Wegner se senátorkou pro vědu Inou Czyborrovou shodli na tom, že je potřeba vysokoškolský zákon změnit. Tuto možnost zrušilo v roce 2021 berlínské vedení tvořené sociálními demokraty, Levicí (Die Linke) a Zelenými. Nejpřísněji lze nyní studenta potrestat tříměsíčním zákazem vstupu do prostor vysoké školy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americký Senát schválil miliardy pro Ukrajinu i Izrael. Na tahu jsou Trumpovi republikáni

Třicetiletý židovský student Lahav Shapira ze Svobodné univerzity skončil začátkem měsíce v nemocnici se zlomeninami poté, co ho zbil 23letý student této vysoké školy. Podle státního zastupitelství šlo o antisemitský čin.

Německá média připomínají, že Svobodná univerzita se stala terčem kritiky za to, že na tento incident reagovala zdráhavě. Například Ústřední rada Židů žádala, aby útočníka vyloučila. Vysoká škola mu ale udělila jen tříměsíční zákaz vstupu s odůvodněním, že přísněji ho z právních důvodů potrestat nemohla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dramatické záběry z osvobození rukojmích v Gaze. Střílelo se úplně všude, popsali Izraelci

Tagy:
Berlín Izrael vysoká škola antisemitismus Svobodná univerzita Berlín Der Tagesspiegel Die Linke Kai Wegner