Adventní kalendář pro všechny pivní fajnšmekry

Advent i Vánoce jsou svátky klidu a míru, nebo alespoň bývaly. Hektická atmosféra přelidněných nákupních center, podráždění lidé a boj o parkovací stání, tomu všemu se jednoduše vyhnete s originálními dárky od Pivo jinak. Z pohodlí domova můžete objednat nejen unikátní adventní pivní kalendář, ale i předplatné piv třeba na celý rok. Věnujte letos k Vánocům neotřelý zážitek. Pivní degustace může být nový způsob, jak si obohatit společné chvíle. Jak na degustaci, vám prozradíme v našem stručném průvodci od sládka Romana Řezáče.

Adventní kalendář Pivo Jinak

Po velkém ohlasu předchozích třech ročníků pivního adventního kalendáře představuje Pivo Jinak edici pro rok 2021. Podpoříme díky tomu české minipivovary a vy si budete moci vychutnat ta nejlepší řemeslná piva z českých minipivovarů každý adventní večer od 1. prosince až do Štědrého dne, tj. 24 výtečných piv (0,33l) pečlivě vybraných pro adventní rozjímání. Žádné pivo se v kalendáři neopakuje, obsahuje sběratelské pivokarty, je možné vystavit k němu dárkový certifikát s věnováním. Doručíme na konci listopadu po celé České republice. Cena 1 999 Kč.

Pivní předplatné Pivo Jinak jako vánoční dárek

Každý měsíc vybírají ta nejlepší řemeslná piva nadšenci přímo z Pivo Jinak, kteří dbají na to, aby v pivním boxu byly zastoupeny různé pivní styly a chutě. Piva se v rámci předplatného nikdy neopakují, každé pivo v boxu je jedinečné. Řemeslná piva jsou pečlivě zabalená po šesti nebo dvanácti kusech v krabici dle vybraného členství a distribuována jednou měsíčně po celé České republice. Pivní předplatné lze objednat na 1, 3, 6 nebo 12 měsíců. Stejně jako každý pivovar má i každé pivo svůj příběh. Součástí balení je proto i sběratelská pivokarta se všemi detaily. Pivo Jinak propojuje pivní nadšence i ty, kteří pivu teprve přichází na chuť, s lokálními českými, moravskými i slezskými pivovary.

Jak na pivní degustaci podle sládka Romana Řezáče z pivovaru Řevnice

Pokud jste se rozhodli pivní degustaci uspořádat pro přátele nebo kolegy, měli byste splnit následující tři požadavky.

Základní povědomí o výrobě piva

V podstatě všichni, se kterými v současné době pivo hodnotím, jsou buď „domovarníci“ či sládci, takže všichni relativně dopodrobna ví jak, a hlavně z čeho se pivo vyrábí. Ten, kdo si objedná balíček od Pivo Jinak s různými pivy či ho dostane jako dárek, nemusí být – a povětšinou není – profesionál. Pivo se vyrábí z vody, sladu, chmele a kvasnic, to by měl vědět každý a také znát základní rozdíly mezi svrchně a spodně kvašeným pivem. Naprosté základy lze nastudovat během jednoho dne a patří mezi ně:

  • infuze vs. dekokce
  • svrchní vs. spodní
  • suroviny – základní slady (plzeňský, karamelový, pražený...) a chmely (české: ŽPČ; zahraniční "flavour" odrůdy – Citra, Cascade, Mandarina Bavaria atd.)

Cíl degustace

Pokud máme splněnu první podmínku, tak je potřeba si ujasnit, za jakým účelem jdeme degustaci provádět. Můžeme se zaměřit na nové pivní styly – právě pro tento účel je vhodná služba typu "Pivo Jinak", kdy jsou v balíčcích vždy zastoupeny jak různé pivovary, tak různé pivní styly. Pivní předplatné Pivo Jinak je vhodné pro někoho, kdo chce objevovat rozmanitost pivního světa. Degustovat můžeme také pouze jeden konkrétní pivní styl a porovnávat ho mezi jednotlivými pivovary. Můžeme se zaměřit na nějakou konkrétní zemi či pivovar. Existuje také tzv. vertikální degustace nebo degustace zaměřená na rozpoznávání pivních vad.

Kde a jak degustovat

Když získáte základní vědomosti o pivu a víte též, o jaký typ degustace se bude jednat, přichází na řadu, jak vlastně postupovat při správné degustaci.

Prostředí a množství vzorků

Asi se shodneme, že cílem žádné degustace není se opít, ale degustaci si užít, zažít příjemné chvíle a obohatit se. Není proto dobré organizovat ji někde v hlučném prostředí a prokládat vzorky výčepním pivem či destiláty. V opilosti stejně nejsme schopni naplno využít náš potenciál hodnotitele a degustace pak ztrácí na významu. Pro dostatečné senzorické zhodnocení bohatě stačí vzorek o objemu cca 150–200 ml. Ještě je potřeba zmínit, že je ze začátku lepší degustovat ve skupině (ideálně pod vedením někoho zkušenějšího) - víc hlav víc ví (a lépe popíše) a ve výsledku to posune každého jednotlivého začínajícího degustátora.

Pamatovat na neutralizaci chuti

Kromě již výše zmíněného a správně zvoleného pořadí vzorků je třeba též nějakým způsobem neutralizovat chuť mezi vzorky. K tomu se používá méně výrazné jídlo (pečivo, nevýrazné sýry a salámy). Jedině pak zajistíme, aby nedošlo k zahlcení našich chuťových pohárků a my se mohli plně soustředit na každý vzorek.

Postup hodnocení

Nejdříve hodnotíme barvu, zákal a pěnu, která by měla být hustá a krémová (platí pro české pivo plzeňského typu, ale třeba i „české ejly“) – pro správné zhodnocení pěny musí pivo samozřejmě být v dobře umytém skle. Pak hodnotíme vůně a aroma – zde využijeme naše pivní znalosti. Poté se napijeme a polkneme (pivo se na rozdíl od vína polyká) a sledujeme, jak se nejdříve v ústech projeví nasycenost vzorku a hodnotíme tím říz, pak vystoupí (či u "suchých piv" nevystoupí) plnost piva a hořkost, která pak ještě nějakou chvíli doznívá. Hodnotíme intenzitu řízu, plnost a hořkost a hlavně to, v jaké jsou rovnováze. Pokud sládek odvedl dobrou práci, všechny tři komponenty souzní a výsledkem je velmi dobře pitelné, harmonické pivo. Samozřejmě musíme hodnotit v rámci degustovaného pivního stylu, nemá například smysl porovnávat hořkost české desítky a piva stylu DIPA.

Zajímavost na konec

Co se týče popisu vůně a chutě, hodně záleží na zkušenosti a na talentu degustátora. Popisovat chuť a vůni je totiž podobné jako popisovat barvu. Jak vypadá třeba taková červená? Je to například barva jahod, ale existují různé odstíny červené: vínová, růžová, tmavě červená atd. Jako správní degustátoři musíme umět vybrat odpovídající přirovnání, což ne každý zprvu dokáže. Často pak můžeme přirovnávat vůni k různým druhům ovoce (mučenka, mango, citrusy...) či bylin (hřebíček, růže, tráva...). S budováním slovníku nám též může pomoci kruhové schéma EBC.

Projekt Pivo Jinak

Tento pivní předplatitelský klub se světu představil už v roce 2017. Od té doby jeho základna pivních fanoušků neustále roste. Tým Piva Jinak vybírá vždy piva vařená lokálně, s poctivostí, láskou a důrazem na kvalitu surovin.

Tagy: