Advokátka: Výtržníkům z demonstrace hrozí přísnější tresty, Hamáček ať se ale mírní

Dagmar Raupachová

Advokátka Dagmar Raupachová mluví o právu během nouzového stavu

„Za napadení policistů výtržníky nese plnou odpovědnost organizátor akce, očekávám vysoké exemplární tresty i pro útočníky.“ To po nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí v Praze prohlásil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). I když advokátka Dagmar Raupachová, která vystoupila v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS, s výzvami k „exemplárním trestům“ nesouhlasí, připomíná, že by usvědčení pachatelé v důsledku probíhajícího nouzového stavu měli počítat s přísnějšími tresty.

Na nedělní demonstraci v Praze se shromáždilo kolem dvou tisíc lidí. Výrazně tak překročili povolených 500. Většina z nich nedodržovala protikoronaviová preventivní opatření (povinné roušky a rozestupy). Po oficiálním konci akce navíc část chuligánů napadla policisty. Házeli po nich lahve, dlažební kostky, kovové zábrany či plastové koše. 25 policistů bylo zraněno a došlo k materiální škodě v řádu několika desítek tisíc korun. Policisté zadrželi celkem 144 lidí. Kriminalisté 14 z nich podezírají z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví.

Advokátka Dagmar Raupachová připomíná, že by usvědčení pachatelé kvůli probíhajícímu nouzovému stavu měli počítat s přísnějšími tresty. Muselo by však dojít ke konkrétní vazbě právě na nouzový stav. „V samotném usvědčování pachatelů nejvíce záleží na důkazech,“ uvedla Raupachová. Alespoň část důkazů by měla mít policie k dispozici z kamerových záznamů.

Výtržníci však nejsou jediní, kterým hrozí postih. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana může trest dostat i svolavateli akce, a to pokutu v rozmezí od 20 tisíc do dvou milionů korun. Hnutí občanské nespokojenosti (HON), které protest zorganizovalo, však chystá další demonstrace.

„Je to plně odpovědnost toho, kdo to svolal. Od začátku jak policie, tak magistrátní úředníci upozorňovali organizátora, že je tam více účastníků, než je povoleno, že nedodržují rozestupy a nemají roušky. Jeho povinností bylo demonstraci ukončit. On tak učinil až po hodině a bude čelit následkům,“ uvedl už dříve ministr vnitra, který zároveň očekává vysoké exemplární tresty pro zadržené výtržníky.

Podstatnou roli by mohl sehrát nárůst počtu nakažených v důsledku nedělních protestů

Advokátka Raupachová však Hamáčkovi nedoporučuje, aby veřejně volal po exemplárních trestech. „Měli bychom dbát na to, že jsme právní stát, který postupuje vždy podle práva," dodává.

I když podle Raupachové jde rovněž primární odpovědnost za organizátorem akce, záleží na tom, jestli byla trestná činnost spáchána v průběhu protestu. „Jestli organizátor argumentuje, že k násilnostem došlo až po skončení oficiální akce, pak se musí jít po jednotlivé odpovědnosti samotných pachatelů,“ říká Raupachová.

Podstatnou roli by mohl také sehrát možný vysoký nárůst počtu nakažených v důsledku nedělních protestů. Trestu by se nemuseli vyhnout ani ti, kteří na demonstraci přišli s nenávistnými či dezinformačními transparenty.

Tagy: