Brutální útok Afghánce na Karlovarsku: Měl být opilý. Expert viní z napadení migraci

Ruka s nožem

Afghánec, který měl na Silvestra v Karlových Varech jednu ženu pobodat a druhou znásilnit, byl nejspíše opilý. Bezpečností expert Andor Šándor ve vysílání CNN Prima NEWS poradil, co mají lidé při styku s člověkem v takovém stavu dělat. Brutální útoky pak spojil s problematikou migrace.

K pobodání ženy do břicha a hrudi i k údajnému znásilnění 18leté dívky došlo nedaleko karlovarského nádraží. Oba incidenty má mít na svědomí stejný muž, podle informací CNN Prima NEWS se jedná o 20letého Afgánce, který do Česka přijel z Německa.

„Útoky lze přičíst dopadům migrace, kterou v posledních letech zažívají země Evropské unie. Když nejme schopni lidi prověřit, mohou se sem dostávat osoby pro společnost velmi nebezpečné. Nedá se tomu pak jakkoliv zabránit. Na druhou stranu může jít o selhání jednotlivce, znásilnění žen se bohužel děje i v běžné společnosti,“ řekl o útocích bezpečností expert Andor Šándor.

Problematiku migrace by Česko podle něj mělo řešit více a na území státu pouštět jen lidi, o kterých 100procentně víme, že jsou bezpeční. „Jen na tomto případě ale nelze zavést přísnější kontroly na hranicích,“ uvedl. Podle informací deníku Blesk byl mladý Afghánec navíc značně opilý.

Nepohybujme se v temných prostorech

Co tedy dělat, když narazíme na člověka v takovém stavu? „Nevíme, jak útok začal, pod jakou záminkou. Obecně se nepohybujme v temných prostorech, choďme po osvětlené straně silnice či chodníku, věnujme zvýšenou pozornost lidem v okolí. Ideální je pak samozřejmě utéct, zejména v případě žen, které u sebe nemají zbraň,“ poradil Šándor.

Karlovarští policisté měli i bez zmíněných dvou incidentů pernou silvestrovskou noc. Na tísňovou linku přijali 196 oznámení, informace o pobodání dorazila krátce po třetí hodině ranní. Podrobnosti případu ale policie zatím s ohledem na probíhající vyšetřování nezveřejnila. Pobodaná žena skončila v nemocnici.

Tagy: