Aktivisté zachránili 386 psů při převozu na čínský festival psího masa

Čínská policie zadržela nákladní automobil, který vezl 386 psů určených k porážce na každoročním festivalu pojídání psího masa ve městě Jü-lin na jihu Číny. Jeho začátek každoročně spadá na den letního slunovratu, informuje list The Guardian.

Záběry z místa ukázaly, že psi byli drženi ve špatných podmínkách, namačkaní v drátěných klecích. „Bylo děsivé vidět tolik psů v tak otřesném stavu. Zabíjení psů je pro naši zemi ostudou, a proto budeme bojovat tak dlouho, dokud toto utrpení neskončí,“ řekl Lin Siung, jeden z aktivistů, který viděl, jak policie kamion zastavuje.

Před letošním začátkem jü-linského festivalu psího masa, který do města každoročně přiláká nemalý počet lidí, našli čínští aktivisté kreativní způsoby, jak psy zachránit. Několik týdnů procházeli čínské zákony a předpisy, aby přesvědčili úřady a akce mohla být zrušena.

„Existují předpisy, které určují, jak se má se zvířaty zacházet. Je například potřeba mít osvědčení o karanténní kontrole. Ale lidé, kteří psy na festival převáželi, zjevně tyto předpisy nedodrželi. Museli jsme to tedy nejen jim, ale i úřadům připomenout,“ uvedl Siao Che, aktivista za práva zvířat ze Šen-si.

Čínské ministerstvo zemědělství navíc v roce 2020 uvedlo, že psi nejsou hospodářská zvířata určená k jídlu, ale mazlíčci.

Lidé, kteří se podíleli na záchraně psů z kamionu, uvedli, že šlo o různá plemena a velikosti. Různý byl i zdravotní stav psů. Podle zachránců pravděpodobně šlo o ukradené hlídací psy, domácí mazlíčky či toulavé psy odchycené na ulici. Aktivisté za práva zvířat se po odhalení kamionu obávali, že někteří psi mohou trpět infekčními chorobami. Nahlásili proto kamion policii s odvoláním na zákony o prevenci epidemií. Po víkendovém zásahu policie byli psi odesláni do karantény, uvedli čínští aktivisté.

Tagy: