Anglická hrdinka Kellyová sundala dres. Teď už slavnou podprsenku si nechá zarámovat

Ikonický gól s ještě ikoničtější oslavou. Chloe Kellyová v Anglii zařídila erupci radosti, když v prodloužení finále ženského Eura dala proti Německu nakonec rozhodující gól. Noviny, weby i sociální sítě jsou už dva dny plné fotek fotbalistky-hrdinky, která euforicky sundala dres, točila s ním nad hlavou a nechala se po trávníku bouřícího Wembley nahánět spoluhráčkami. Slavnou sportovní podprsenku si nechá zarámovat.

Leckteří fotbalisté a leckteré fotbalistky si potrpí na vzpomínkové artefakty. Zvlášť když jde o tak významnou událost jako finále domácího Eura. Míč, dres, kopačky… to jsou takové nejoblíbenější předměty, které dostanou své čestné místo v obydlí hráče či hráčky.

I v manchesterském domově Chloe Kellyové bude po největším úspěchu v historii ženské fotbalové reprezentace plno nových propriet. Jedna z nich ale není úplně standardní. „Nechám si zarámovat kopačky, dres a samozřejmě sportovní podprsenku,“ citoval usmívající se 24letou útočnici The Sun.

Světu svoji bílou podprsenku ukázala ve 110. minutě zápasu s Německem. Do londýnského finále s rekordní návštěvou 87 192 diváků naskočila o necelých 50 minut dříve ve chvíli, kdy Anglie vedla 1:0. Vyrovnáním poslala duel do prodloužení Lina Magullová, nicméně její gól znamenal jen to, že ženský „Die Mannschaft“ prohrál později.

Po skrumáži následující rohový kop se míč dostal pod nohy Kellyové. Blondýna s osmnáctkou na zádech z Manchesteru City balón nadvakrát doťukala do sítě a stala se nesmrtelnou. „Lvice“ ukořistily vůbec první trofej z velkého turnaje. A i proto, že mužští kolegové získali pohár na akci typu mistrovství světa a Evropy poprvé a naposledy v roce 1966, nastalo v zemi fotbalové šílenství.

Rekordní a inspirativní finále

Už zájem o samotné finále byl enormní. Rekordní sledovanost ohlásily v pondělí také veřejnoprávní televize v zemích finálových soupeřek. Na britskou BBC se dívalo 17,4 milionu diváků a šlo o nejsledovanější „pořad“ letošního roku. Dosavadní rekord ženského fotbalu drželo utkání Angličanek v semifinále mistrovství světa 2019, když vypadly s pozdějšími šampionkami z USA.

Německou stanici ARD si kvůli ženskému fotbalu pustilo zhruba 17,9 milionu lidí, což znamenalo téměř 64,8 procenta tržního podílu. Tím padl rekord z roku 2011, kdy čtvrtfinálové vyřazení z domácího světového šampionátu po souboji s Japonskem vidělo 16,95 milionu diváků.

Západní svět demonstruje, že ženský fotbal táhne a není potřeba to zpochybňovat. V Británii se to nyní jen hemží názory, že cesta Angličanek šampionátem završená gólem a ikonickou oslavou Kellyové byla nesmírně inspirativní, motivační a sjednocující pro všechny ženy.

Sama autorka zlatého gólu se však při přetáhnutí dresu přes hlavu neinspirovala u americké fotbalistky Brandi Chastainové – která udělala totéž, když ve finále mistrovství světa v roce 1999 proměnila rozhodující penaltu – jak si všichni původně mysleli. Byla to pocta někdejšímu hráči Queens Park Rangers Bobbymu Zamorovi.

Ten QPR v roce 2014 vystřelil v 90. minutě postup do Premier League. Hrálo se rovněž ve Wembley, tehdy 16letá Kellyová zápas sledovala jako fanynka na tribuně. „Ráno před finále jsem řekla své rodině: ‚Představte si, že dojde na podobný moment jako v případě Bobbyho Zamory a budu u toho já.‘ A ono se to stalo! Zatraceně! Neuvěřitelné! Takhle se plní sny.“

Tagy:
Německo Anglie oslava podprsenka fotbalista finále fotbal ženský fotbal sport mistrovství Evropy ve fotbale žen Mistrovství světa ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale Queens Park Rangers FC anglická ženská fotbalová reprezentace Chloe Kellyová Bobby Zamora