Jasná ruka, jasná penalta, zlobí se Němky. Ve finále mistrovství Evropy prohrály s Anglií

Jasná ruka. Jasná penalta. Celé Německo nemá pochyb o tom, že kapitánka anglické fotbalové reprezentace Leah Williamsonová zahrála ve 26. minutě finále proti Německu nedovoleně rukou v pokutovém území. A tudíž měly Němky za stavu 0:0 kopat penaltu. Angličanky na domácím stadionu Wembley v Londýně nakonec zvítězily 2:1 v prodloužení a získaly svůj první titul.

„Jasná ruka. To přece musí rozhodčí vidět,“ uvedla rozhořčeně po zápase německá trenérka Martina Vossová-Tecklenburgová v přímém přenosu televize ARD a ještě urputněji dodala: „Vůbec nerozumím tomu, jak se na takové úrovni, zrovna ve finále mistrovství Evropy, něco takového může stát. To se nesmí stát. Samozřejmě je to hloupé. A lidé, kteří mají určitou odpovědnost, by se nad tím měli zamyslet. Nechci, aby to zapadlo.“

Nakonec se Vossová-Tecklenburgová po těsné porážce ukázala jako spravedlivá poražená, když ocenila celkový triumf Angličanek. „Teď už nám nic nepomůže. Angličanky si vítězství zasloužily za celý skvělý turnaj. I my však můžeme být hrdé na to, čeho jsme dosáhly. I když jsme nedostoupaly až na vrchol. Pachuť samozřejmě zůstává.“

Ve 26. minutě finále mistrovství Evropy ve Wembley se míč odrazil od ruky kapitánky anglické reprezentace Leah Williamsonové, která svou paži držela vysoko nad ramenem. Pokud by míč její ruku nezasáhl, „skončil“ by v brance. Ukrajinská rozhodčí Kateryna Monzulová její „zákrok“ sice nepotrestala, ale italský videorozhodčí Paolo Valeri po poradě s nizozemským kolegou Polem van Boekelem zasáhl a scénu přezkoumal.

„Po poměrně krátké kontrole však hra pokračovala bez rozhodnutí o trestu a dokonce i bez možné červené karty pro Williamsonovou, která skutečně měla být udělena,“ napsal v komentáři německý fotbalový magazín Kicker.

K čemu je videorozhodčí?

Mohlo jít o klíčový moment finále. Německá obránkyně Sara Doorsounová-Khajehová se proto nad nezasáhnutím sudích podivovala: „Vždy se bavíme o tom, k čemu je videorozhodčí. Možná by se zápas vyvíjel jinak, protože když se dostanete do vedení 1:0, může ho to zcela zásadně ovlivnit,“ citoval Doorsounovou-Khajehovou německý deník Bild.

Reportér Bildu po utkání oslovil v zóně pro rozhovory ukrajinskou rozhodčí s žádostí o vysvětlení situace ze 26. minuty finále. „Monzulová pokrčí rameny, omluvně rozpřáhne ruce a odejde. Bez vysvětlení,“ popsal Bild. Vzápětí se novinář o totéž pokusil s italským videorozhodčím. „Na otázku odpovídá italsky a s úsměvem: Non posso dire niente, mi dispiace.“ Tedy: „Nemohu nic říct, omlouvám se.“

„Když vám někdo takto vezme titul, bolí to,“ poznamenal sportovní ředitel Německého fotbalového svazu Joti Chatzialexiou pro Bild a doplnil: „Vždy mluvíme o fair play. To, že v této situaci rozhodčí nepískala penaltu za ruku, je pro mě nepochopitelné. Jasnější to snad ani být nemohlo. O to víc je to hořké. Proto se ptám, proč existují videoasistenti?“

Finále ženského mistrovství Evropy v Londýně se zapsalo jako rekordní. Nikdy totiž při závěrečném turnaji, a to ani při utkáních mužů, nebyla na stadionu tak vysoká návštěvnost, konkrétně 87 192 diváků. Při loňském finále evropského šampionátu mužů mezi Anglií a Itálii smělo na stejném stadionu do hlediště jen 67 173 lidí – počet byl tehdy omezen kvůli koronaviru.

Rekordní sledovanost

Rekordní sledovanost ohlásily v pondělí také veřejnoprávní televize v zemích finálových soupeřek. Na britskou BBC se dívalo 17,4 milionu diváků a šlo o nejsledovanější „pořad“ letošního roku. Dosavadní rekord ženského fotbalu drželo utkání Angličanek v semifinále mistrovství světa 2019, když vypadly s pozdějšími šampionkami z USA.

Německou stanici ARD si kvůli ženskému fotbalu pustilo zhruba 17,9 milionu lidí, což znamenalo téměř 64,8 procenta tržního podílu. Tím padl rekord z roku 2011, kdy čtvrtfinálové vyřazení z domácího světového šampionátu po souboji s Japonskem vidělo 16,95 milionu diváků.

Tagy: