Antivaxeři, ezoterici i komunista Skála. Úřad varuje před „hlásnými troubami Kremlu“

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH ) se naplno pustilo do boje s dezinformacemi souvisejícími s ruskou invazí na Ukrajině. Upozornilo na několik prominentních odpůrců očkování, kteří se z antivaxerské rétoriky přeorientovali na proruskou propagandu. Označení „hlásná trouba Kremlu“ se dočkal mimo jiné bývalý místopředseda KSČM a prezidentský kandidát Josef Skála.

V hledáčku střediska proti hybridním hrozbám se ocitla například již neparlamentní KSČM. Její příspěvky označilo za prokremelskou propagandu. „Není překvapením, že KSČM opakuje noty Kremlu. Jejich cynický výrok zcela ignoruje fakt, že je to Rusko, kdo vojensky útočí na Ukrajinu a zabíjí tisíce nevinných lidí,“ konstatoval úřad k příspěvku komunistů, že by Západ neměl ukrajinským obráncům dodávat zbraně.

„Hlásnou troubou Kremlu“ se podle CTHH stal také bývalý komunistický místopředseda a prezidentský kandidát Josef Skála. Ten poslední týdny opakovaně zlehčoval ruskou invazi na Ukrajinu a obhajoval pozici prezidenta Vladimira Putina.

„Když se k válce na Ukrajině vyjadřují prominentní postavy KSČM, můžete si být skoro jistí, že posloucháte aktuální prokremelskou propagandu. Výjimkou není ani bývalý místopředseda Josef Skála,“ uvedl protiteroristický úřad na Twitteru.

Centrum si posvítilo i na známého dezinformátora a ezoterika Reného Koukala, který na internetu vystupuje pod svým pseudonymem Tomáš Marný. Ten nedávno zveřejnil falešnou zprávu ze „zdrojů ruské armády, která pod dobytým Černobylem našla zohavená dětská těla“. Své tvrzení ale ničím nepodpořil.

Jako viníky označil za představitele „hlubokého státu“ (deep state) – tajného společenství, v jehož existenci věří konspirační teoretici. Koukal ve svém příspěvku na stránce Tadesco také vyzval k ruské invazi do Německa.

„René Koukal a jeho Tadesco tradičně těží ze strachu a zoufalství, které přiživuje svými konspiracemi a apokalyptickými bludy – např. o konci světa či vojenském převratu v Evropě, který měl přijít během první vlny pandemie COVID-19. Nyní opakuje propagandu Kremlu o tom, že ruská armáda neútočí na místa, kde jsou civilisté, nebo že Rusko svým vpádem na Ukrajinu zachránilo Evropu před jadernou katastrofou,“ konstatovalo protiteroristické centrum.

„Pro zájemce o ezoteriku se sluší dodat, že cesta k duchovnímu rozvoji stěží vede skrze ospravedlňování agrese a války,“ rýpl si úřad na konci příspěvku.

Od covidu k obhajobě ruské invaze

Z antivaxerské rétoriky na proruskou propagandu přesedlal rovněž Jakub Netík. Ten během pandemie hojně šířil dezinformace o covidu, propagoval ivermektin a nechal si za to posílat finanční dary od svých podporovatelů.

Sám má podle webu Aktuálně.cz několikamilionové dluhy a čelí i stotisícové exekuci. „Tvrdí také, že se česká společnost hlásí k fašismu, a vyzval Putina, aby pročistil i Evropu,“ napsalo centrum na konto Netíka.

CTHH upozornilo i na virálně se šířící falešný obrázek článku z webu Novinky.cz, který měl informovat o laboratořích na Ukrajině. Takový text tam ale nikdy nevznikl. „Vytvořit printscreen jakoby autentického článku jde poměrně jednoduše. Na jeden takový jsme narazili. V první řadě článek neexistuje, nenajdete na něj proto nikde odkaz a šíří se jen jako printscreen,“ napsal úřad spadající pod ministerstvo vnitra.

Obrázek nese další znaky, podle kterých lze jednoduše rozpoznat, že jde o nepříliš povedenou fotomontáž. Obsahuje totiž zjevné pravopisné a gramatické chyby či překlepy, stejně jako několik neohrabaných formulací. Ani titulek neodpovídá zbylým částem obrázku a není správně zarovnaný se zbytkem textu.

Analytici mimo jiné varovali před šířící se dezinformací, že jsou mezi lidmi prchajícími před válkou na Ukrajině i amnestovaní zločinci. „Je to lež a jde o strašení s cílem vyvolat paniku. Prezident (Volodymyr) Zelenskyj 28. února jasně řekl, že propuštěni budou pouze ti, kdo zůstanou a budou bojovat proti ruské agresi,“ uvedl na pravou míru úřad.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám spadá pod ministerstvo vnitra, kterému šéfuje Vít Rakušan (STAN). Ten již na začátku roku upozornil, že proruská propaganda v českém prostředí začíná výrazně sílit. „Jsme připraveni se v těchto oblastech chovat ofenzivně a jednoznačně,“ uvedl před několika týdny Rakušan.

Tagy: