Rusy zahrňme květinami a fanděme jim. Příspěvky podporující válku již řeší policie

Mobilní aplikace, které spadají pod firmu Meta

Schvalování invaze

Policie aktuálně prověřuje 18 případů, které souvisejí se schvalováním ruské invaze na Ukrajinu. A eviduje další stovky podání, které na možnou trestnou činnost upozorňují. V Česku sociální sítě kontroverzní příspěvky mažou. V některých státech ale z internetu nezmizí příspěvky, které budou vyzývat třeba ke smrti ruského prezidenta Vladimira Putina, přistoupil k tomu majitel Facebooku a Instagramu Mark Zuckerberg.

„Tak fanděme Rusům, doufejme, že dojedou až sem. Pokud sem dojedou, pomáhejme jim, noste jim jídlo, vodu, zahrňte je kytkami.“ Toto jsou některé z komentářů, které umístil na sociální sítě muž, jež se stal v Česku prvním obviněným ze schvalování ruské invaze na Ukrajinu.

„Jednání, které je předmětem vyšetřování, je natolik intenzivním zásahem do právem hájených zájmů, že je potřeba se jím zabývat v trestním řízení,“ vysvětlil státní zástupce Aleš Cimbala.

Komentář obviněného je na hraně nebo za hranou také podle oslovených advokátů. „V případě, že by za mnou přišel klient a sdělil by, že chce tuto věc poslat na Facebook, tak bych mu výrazně doporučil, aby tak nečinil,“ upozornil advokát Jan Cholenský.

„V tomto kontextu to je minimálně na hraně. Že to člověk asi nemá v hlavě v pořádku, je věc druhá,“ uvedl advokát a místopředseda České advokátní komory Martin Maisner. Za podobné komentáře na internetu hrozí až tři roky vězení.

Protiruské příspěvky

Sociální sítě Facebook nebo Instagram nebudou v některých státech protiruské příspěvky mazat. Týkat se to bude Polska, Ruska, Rumunska, Ukrajiny nebo států Pobaltí. „Za to, co je sdělováno těmito sociálními sítěmi, odpovídá jednak autor, který tam píše, a také ten, kdo mu to umožní,“ dodal Maisner.

Podle agentury Reuters ze sítí nezmizí třeba příspěvky, které budou vyzývat k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina. Povolené mají být i příspěvky schvalující násilí proti ruským vojákům. Rusko už síť Facebook zablokovalo a Instagram chce také omezit.

Tagy: