Obavy seniorů z elektronické občanky: Je instalace náročná a hrozí riziko krádeže?

Aplikace eDoklady

Pro seniory je přechod na e-doklady náročný

Už od soboty 20. ledna je možné mít občanský průkaz v telefonní aplikaci eDoklady. Jen v prvních dvou dnech si aplikaci stáhlo přes 70 tisíc lidí. Pro seniory však může být přechod na elektronickou podobu dokladu složitý.

Pětasedmdesátiletá Ludmila si aplikaci e-doklady už na svůj chytrý telefon stáhla. Hned na začátku ale narazila na problém. „Pokud má někdo průkaz delší dobu, já ho mám už deset let, tak nejde do aplikace nahrát. Musí být mladší, aby obsahoval podstatnou elektroniku,” popsala paní Ludmila pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Problémy s eDoklady komplikují vydávání léků na recept. Nelze ověřit občanku, varuje SÚKL

Podle šestapadesátiletého Jana jde o velkou výhodu, že nebude muset nosit občanský průkaz stále u sebe. Naopak osmdesátiletý Zdeněk si aplikaci ještě nestáhl, strachuje se, aby nahrání průkazu vůbec zvládnul. Náročnost instalace však není často jediná obava, které se lidé bojí.

Paní Lenka Zemanová ze Zlína chvíli o virtuální podobě občanského průkazu přemýšlela, stáhnout si aplikaci do mobilu však pro ni byl problém. Kromě technické náročnosti instalace se jí nezdá on-line podoba průkazu věrohodná a bezpečná. „Nevěřím, že nikdo moje osobní informace neukradne, když se dostane k mému telefonu,” popsala Zemanová.

Starší lidé by měli dát pozor především na nepravdivé informace, které o elektronických dokladech kolují. Ty jsou podle radního města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Danielem Kůsem (Piráti) založené hlavně na strachu lidí.

„Lidé se bojí, že přijdou o svou identitu, nebo že k dokazování průkazem budou muset mít vždy internet, což není pravda,” popsal Kůs pro CNN Prima NEWS. Dodal, že ztráta plastové kartičky je podle něj mnohem jednodušší.

Virtuální občanský průkaz začnou úřady uznávat od 1. července.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Domovům seniorů chybí personál

Tagy:
aplikace Plzeň senioři Zlín Česká pirátská strana občanský průkaz Daniel Kůs eDoklady