Asociální krok, zuří opozice kvůli dražší dálniční známce. Poradíme, jak na ní ušetřit

Od příštího roku roční dálniční známka podraží o 800 korun.

Dálniční známky zdraží

Za používání dálnic si řidiči od příštího roku připlatí. Zdražení dálniční známky o 800 korun je podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) kompromisem. Dopravní expert Roman Budský si ale myslí, že je na takové zdražování ještě čas. Podle něj bychom si měli připlatit, až tomu bude odpovídat kvalita dálnic.

Od března příštího roku budou řidiči na 1 500 korun za dálniční poplatek vzpomínat už jen se slzou v oku. „Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučila částku tři tisíce korun. My jsme opravdu hledali únosnou hladinu, která by byla pro české řidiče přijatelná,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ministr Kupka. Nakonec tedy bude dálniční známka stát 2 300 korun.

„Se zvýšením známky absolutně nesouhlasíme. Je to asociální krok, obrátí se to proti řidičům,“ řekl redakci poslanec a stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO). Dopravní expert Roman Budský by byl pro zvýšení maximálně na 1 800 korun. „Přece jen, když se podíváme do Německa, kde je dálniční síť jednou z nejkvalitnějších na světě, tak řidiči neplatí nic. Proč nezdražit až poté, kdy dálniční síť bude mít nějaké parametry,“ argumentoval pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Stopka pro vozy, které nemají v pořádku emise. Trest se může v budoucnu zpřísnit, tvrdí Kupka

Měsíční a desetidenní známky naopak příští rok zlevní a zavede se i známka jednodenní. Nejvíce se proto řidiči prohnou právě při nákupu známky celoroční. „Je to hrozně moc,“ reagovala žena oslovená v anketě CNN Prima NEWS. „Doufám, že se zlepší i podmínky na dálnicích,“ řekl dotázaný muž.

Datum nákupu promyslete

„Dnes je na dálnicích denně nějaká dopravní komplikace – oprava, údržby, neustále tam stojí kolony vozidel,“ sdělil Budský. Reklamovat dálniční známku s tím, že ve skutečnosti nejezdíte po dálnici, ale po rozkopaném tankodromu, bohužel nejde, ale i tak můžete při jejím nákupu ušetřit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Praze kolabuje doprava. Proč řidiči tráví v kolonách desítky minut a MHD má zpoždění

Stačí si koupit známku těsně před jejím zdražením – tedy 29. února – ještě za starou cenu. Druhý den už bude stát o 800 korun více. Pochopitelně záleží na tom, kdy vám bude stará známka končit. Do měsíce od koupi ji totiž musíte aktivovat. „Pokud dotyčnému končí stávající známka po červnu, už se mu vyplatí koupit novou za zvýšenou cenu,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Ceny dálničních známek se budou každoročně valorizovat podle aktuální inflace.

Tagy: