V Mariupolu zemřelo až 22 tisíc civilistů, odhaduje gubernátor. Město dál obléhají Rusové

Pohled na škody během probíhajících konfliktů ve městě Mariupol pod kontrolou ruské armády a proruských separatistů. (9. dubna 2022)

Válka na Ukrajině (12.4.2022 16:00)

Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v jihoukrajinském Mariupolu zemřít až 21 tisíc civilních obyvatel, uvedl v úterý starosta obléhaného města podle agentury Reuters. Starosta strategicky důležitého přístavního města Vadym Bojčenko zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko stanici CNN řekl, že předběžné odhady hovoří dokonce až o 22 tisíc mrtvých ve městě.

„Kvůli situaci v Mariupolu je složité komentovat počty obětí, město je obléhané a pod blokádou,“ upozornil oblastní gubernátor. Úřady podle něj v současné době pracují s informacemi, které hovoří o 20 až 22 tisících mrtvých. Nezávislé odhady ohledně obětí nelítostného ruského bombardování města nejsou k dispozici, podotkla CNN.

Strategicky položený přístav Mariupol na břehu Azovského moře už 40 dní obléhá ruská armáda. Město je zdevastované jejím ostřelováním a podle agentury AFP v něm zůstává asi 160 tisíc obyvatel odříznutých od světa a trpících nedostatkem vody, potravin, elektřiny a tepla.

Lidé mají potíže s dýcháním

Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň prověřuje informace o použití chemických zbraní. Ukrajinský pluk Azov, který společně s dalšími obklíčené město brání, totiž zveřejnil obvinění, že ruská armáda v pondělí večer v Mariupolu použila blíže neupřesněnou „jedovatou látku“. Shodit ji měla na obránce města z dronu. Oběti měly potíže s dýcháním a pohybem. Eduard Basurin, zástupce proruských separatistů, kteří se podílejí na obléhání Mariupolu, použití chemických zbraní popřel.

Invaze na Ukrajině trvá už měsíc a 18 dní. Střet s protiruskými silami na Ukrajině byl nevyhnutelný, byl jen otázkou času, prohlásil v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl také, že zprávy o násilnostech ve městě Buča jsou falešné.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusko shromažďuje desítky tisíc vojáků k další ofenzivě na východě Ukrajiny. Dění na Ukrajině sledujeme podrobně v on-line článku.

Tagy:
Vladimir Putin CNN Ukrajina Reuters AFP Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace chemická zbraň ruská invaze na Ukrajinu