Bábek: Stále jen testujeme zdravé lidi místo toho, abychom se uměli postarat o nemocné

Radomil Bábek

360° 12.8.2021

Šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek se podivuje nad testováním zaměstnanců na přítomnost koronaviru ve firmách. Podle něj se neustále testují zejména jen zdraví lidé, zatímco pokulhává péče o nemocné. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dokládá to na příkladu z konce července, kdy byly ve firmách provedeny desítky tisíc testů, které ale odhalily jen kolem stovky pozitivních osob.

Podle Bábka je koronavirová situace v Česku „udržitelná“. Připomněl stav ze 30. července, kdy byly provedeny desítky tisíc testů, které ale odhalily jen málo nakažených. „Testovalo se 50 tisíc občanů, 100 až 120 bylo pozitivních, nikoliv nemocných,“ řekl Bábek s tím, že se v Česku „neustále testují zdraví lidé“, přičemž se stát neumí postarat o opravdu nemocné.

Představitel Podnikatelských odborů se rovněž vyslovil proti plošným opatřením. Ve vysílání CNN Prima NEWS za jejich zavádění kritizoval vládu už jen proto, že opatření v nedávných měsících často rušil Nejvyšší správní soud. Stát by se podle něj měl řídit pandemickým zákonem. „Ten vládě neumožňuje přijmout plošná opatření. Ta musíme razantně odmítnout,“ prohlásil Bábek.

Testování však zcela neodmítá. „Česká vláda a její odborníci se musí začít chovat jako odborníci. Pokud zjistí, že je někde ohnisko nákazy, že tam jsou skutečně nemocní, má smysl v té oblasti masivně testovat,“ dodal Bábek s tím, že v takovém případě může jít klidně o obec, okres či třeba kraj, pokud by se v něm nákaza skutečně rapidně šířila.

Budou firmy testovat zaměstnance za své?

Bábek se také jednoznačně staví proti tomu, aby firmy musely platit testování svých zaměstnanců. Podle něj by finance na testy měl poskytnout stát. „Pokud chce stát něco zavést, musí nést náklady,“ řekl šéf Podnikatelských odborů.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek je přesvědčen, že testy ve firmách nakonec skutečně bude platit stát. „Já věřím, že to vláda zaplatí,“ řekl představitel odborářů ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň ale podotkl, že dokud tak neučiní, měli by testy pro zaměstnance testy zajistit právě jejich zaměstnavatelé. „Věřím že rozum zvítězí. Zvítězí tím, že zaměstnavatelé pochopí, že chtějí vyrábět a mít své zaměstnance zdravé,“ vysvětlil Samek. Podle něj totiž nelze přehlédnout fakt, že zaměstnavatelé mají povinnost minimalizovat riziko nemocí u svých zaměstnanců.

Tagy:
průmysl testování CNN Prima NEWS ČMKOS odbory firmy zaměstnanci vláda Česko koronavirus koronavirová opatření Českomoravská konfederace odborových svazů Radomil Bábek Podnikatelské odbory zaměstnavatelé Jan Rafaj Vít Samek Michal Peškar Vláda ČR Nejvyšší správní soud České republiky